Statele membre vor concepe zone de accelerare a proiectelor din domeniul energiei din surse regenerabile, în care acestea ar urma să fie supuse unui proces simplificat și rapid de acordare a autorizațiilor Se va considera că utilizarea energiei din surse regenerabile este de „interes public major”, fapt ce ar limita motivele de a ridica obiecții de natură juridică față de noile instalații Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord politic provizoriu de a crește ponderea energiei din surse regenerabile în consumul total de energie al UE la 42,5 % până în 2030, cu o majorare orientativă suplimentară de 2,5 % care ar permite atingerea unui nivel de 45 %.
Fiecare stat membru va contribui la acest obiectiv comun. Cele două instituții vor trebui acum să aprobe acest acord politic provizoriu. Negociatorii Consiliului și ai Parlamentului au căzut de acord, în mod provizoriu, asupra unor obiective mai ambițioase pentru următoarele sectoare: transporturi, industrie, clădiri și încălzirea și răcirea centralizată. Scopul obiectivelor secundare este de a accelera integrarea surselor regenerabile de energie în sectoarele în care încorporarea acestora a fost mai lentă, potrivit unui comunicat al Consiliului UE.
Transporturi Acordul provizoriu le oferă statelor membre posibilitatea de a alege între: un obiectiv obligatoriu de a reduce cu 14,5 % intensitatea gazelor cu efect de seră în sectorul transporturilor ca urmare a utilizării energiei din surse regenerabile, până în 2030 și un obiectiv obligatoriu de a avea o pondere de cel puțin 29 % de energie din surse regenerabile în cadrul consumului final de energie în sectorul transporturilor, până în 2030.
Acordul provizoriu stabilește un obiectiv secundar combinat obligatoriu de 5,5 % pentru biocombustibilii avansați (derivați în general din materii prime nealimentare) și combustibilii din surse regenerabile de origine nebiologică (în principal hidrogen din surse regenerabile și combustibili sintetici pe bază de hidrogen) în ponderea energiei din surse regenerabile furnizate sectorului transporturilor. În cadrul acestui obiectiv există o cerință minimă de 1 % de combustibili din surse regenerabile de origine nebiologică în ponderea energiei din surse regenerabile furnizate sectorului transporturilor în 2030.
Industrie Acordul provizoriu prevede că industria își va spori anual consumul de energie din surse regenerabile cu 1,6 %. S-a convenit că 42 % din hidrogenul utilizat în industrie ar trebui să provină din combustibili din surse regenerabile de origine nebiologică până în 2030 și că procentul ar trebui să crească la 60 % până în 2035. Acordul introduce posibilitatea ca statele membre să reducă contribuția de combustibili din surse regenerabile de origine nebiologică în utilizarea industrială cu 20 %, cu două condiții: contribuția națională a statelor membre la obiectivul general obligatoriu al UE să fie egală cu contribuția preconizată ponderea hidrogenului din combustibili fosili consumată în statul membru să nu depășească 23 % în 2030 și 20 % în 2035 Clădiri, sisteme de încălzire și răcire Acordul provizoriu stabilește obiectivul orientativ de a avea o pondere de cel puțin 49 % a energiei din surse regenerabile în clădiri în 2030. El prevede creșterea treptată a obiectivelor privind energia din surse regenerabile pentru încălzire și răcire, cu o creștere obligatorie de 0,8 % pe an la nivel național până în 2026 și de 1,1 % în perioada 2026-2030.
Rata medie anuală minimă aplicabilă tuturor statelor membre este completată cu majorări orientative suplimentare calculate în mod specific pentru fiecare stat membru. Bioenergia Acordul provizoriu consolidează criteriile de durabilitate pentru utilizarea biomasei pentru energie, cu scopul de a reduce riscul de producere nedurabilă a bioenergiei. El asigură aplicarea principiului utilizării în cascadă, punând accentul pe schemele de sprijin și ținând seama în mod corespunzător de particularitățile naționale. Autorizații mai rapide pentru proiecte Acordul provizoriu include proceduri accelerate de autorizare pentru proiectele din domeniul energiei din surse regenerabile. Scopul urmărit este de a accelera utilizarea energiilor din surse regenerabile în contextul planului REPowerEU al UE de a deveni independentă de combustibilii fosili ruși, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia. Statele membre vor concepe zone de accelerare a proiectelor din domeniul energiei din surse regenerabile, în care acestea ar urma să fie supuse unui proces simplificat și rapid de acordare a autorizațiilor. De asemenea, se va considera că utilizarea energiei din surse regenerabile este de „interes public major”, fapt ce ar limita motivele de a ridica obiecții de natură juridică față de noile instalații.
Etapele următoare Acordul politic provizoriu va fi transmis mai întâi reprezentanților statelor membre ale UE în Comitetul Reprezentanților Permanenți din cadrul Consiliului, iar apoi Parlamentului European spre aprobare. Directiva va trebui apoi să fie adoptată în mod formal de Parlament și apoi de Consiliu, înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al UE și de a intra în vigoare. Propunerea de revizuire a Directivei privind energia din surse regenerabile, împreună cu alte propuneri, abordează aspectele energetice ale tranziției climatice a UE în cadrul pachetului legislativ „Pregătiți pentru 55”. Comisia a prezentat pachetul „Pregătiți pentru 55” la 14 iulie 2021. Acest pachet urmărește alinierea cadrului legislativ al UE privind clima și energia la obiectivul de realizare a neutralității climatice până în 2050 și la obiectivul acesteia de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030, în comparație cu nivelurile din 1990. În plus, ca parte a planului REPowerEU, Comisia a propus, la 18 mai 2022, o serie de modificări specifice suplimentare la Directiva privind energia din surse regenerabile, pentru a reflecta schimbările recente din peisajul energetic. Elementele propunerii au fost integrate în acordul la care s-a ajuns astăzi. Actuala directivă privind energia din surse regenerabile, în vigoare din decembrie 2018, stabilește un obiectiv la nivelul UE de a avea o pondere de 32 % a energiei din surse regenerabile în consumul total de energie al UE până în 2030, la nivelul UE.
Sursa: InvesTenergy