Feb 28, 2023

Andreea Mitiriță, PwC: Tranziția energetică și securizarea materiilor prime vor fi motoarele pieței de M&A în sectorul energiei | InvesTenergy

Autor: Andreea Mitiriță, Partener PwC România

Tranziția energetică rămâne, în 2023 și în viitorul apropiat, o prioritate pentru investitori și companii, care vor aloca fonduri atât pentru fuziuni și achiziții (M&A), cât și pentru dezvoltarea de proiecte de investiții în acest sector, cu scopul de a-și securiza lanțul de aprovizionare, în special în ceea ce privește energia regenerabilă și mineralele de bază, reiese din raportul M&A Outlook 2023, realizat de PwC. Deși, în 2022, volumele și valorile fuziunilor și achizițiilor în sectorul energiei, utilităților și resurselor (EU&R) la nivel global au scăzut cu 17% și, respectiv, 37%, după un an 2021 record, din cauza crizei energetice și incertitudinilor generate de războiul din Ucraina, activitatea de M&A a revenit la nivelurile anterioare pandemiei în sectoarele chimiei, petrolului și gazelor, energiei și utilităților. Doar activitatea de fuziuni și achiziții în sectorul minier și al metalelor a rămas sub nivelurile pre-pandemice, în principal din cauza volumelor mai mici de tranzacții în Asia-Pacific și Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA). Biocombustibilii și mineralele rare, targeturi pentru fuziuni și achiziții în 2023 Pe parcursul anului trecut, am văzut mai multe exemple de tranzacții care au implicat companii care converg în diferite sectoare sau subsectoare. Spre exemplu, companii chimice care au cumpărat proiecte de energie regenerabilă, companii de petrol și gaze care au achiziționat retaileri de energie electrică și producători de echipamente auto care au cumpărat sau și-au asigurat direct materia primă de la producătorii de minerale rare.

Această tendință de convergență va continua, aducând noi investitori pe piața de fuziuni și achiziții din EU&R și sporind complexitatea acesteia.

Companiile petroliere și-au arătat interesul de a dezvolta proiecte globale în domeniul biocombustibililor și se concentrează pe achiziția de biogaz. În același timp, marii jucători vor căuta în continuare parteneriate strategice și vor fi din ce în ce mai interesați de preluări directe ale producătorilor și dezvoltatorilor de minereuri esențiale. De asemenea, companiile petroliere vor continua să-și regândească portofoliile de explorare și producție pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Totodată, investițiile în întregul lanț valoric al mobilității electrice vor crește în 2023, potrivit raportului, pe măsură ce furnizorii de energie și companiile de utilități vor căuta să creeze valoare din orice oportunitate, de la componentele bateriilor până la operatorii de puncte de încărcare. Și în România, sectorul energiei și utilităților a generat anul trecut o multitudine de tranzacții atât în domeniul energiei regenerabile, cu jucători noi care au intrat pe piață prin preluarea unor proiecte aflate în dezvoltare, cât și în domeniul extracției de gaze naturale, iar anul 2023 se preconizează a fi la fel de activ.

Tendințe la nivelul industriilor În sectorul de petrol și gaze, incertitudinea pieței pe termen scurt și mediu, respectiv volatilitatea prețurilor la materii prime, ritmul tranziției energetice, impactul impozitelor excepționale și geopolitica, va favoriza tranzacțiile de dimensiuni medii și mai mici care adaugă noi capacități, mai degrabă decât tranzacții mai mari și transformaționale. În cazul companiilor cu strategii de diversificare a tranziției energetice, fluxul de numerar puternic din hidrocarburi va continua să alimenteze oportunitățile de investiții cu emisii reduse de carbon, precum energia regenerabilă, încărcarea vehiculelor electrice, biocombustibilii și hidrogenul. În industria extractivă, obiectivele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon vor continua să stimuleze cererea de minerale rare pe fondul unei atenții crescute cu privire la securitatea aprovizionării. În industria chimică este așteptat un val de fuziuni și achiziții abia în a doua jumătate a anului 2023, pe fondul costurilor ridicate ale energiei și penuriei de gaze naturale care pun presiune atât asupra marjelor, cât și asupra capacității unor companii de a menține fabricile deschise. În sectorul de utilități, companiile mari se orientează către strategii de optimizare a portofoliilor, în principal prin eliminarea activelor secundare și a reorientării capitalului către teme legate de securitatea energetică, decarbonizare și tranziție energetică.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.