Jul 18, 2023

Burduja: România are ambiţia să fie prima ţară europeană cu reactoare modulare de dimensiuni mici

România are ambiţia să fie prima ţară europeană cu reactoare modulare de dimensiuni mici, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la semnarea Memorandumului de Înțelegere cu Republica Moldova, pentru explorarea opțiunilor de a livra energie către Moldova din producția viitoarelor Unități 3 și 4 de la Cernavodă. 

Acesta a precizat: “Este greu să duci la bun sfârşit proiecte în domeniul energetic, cu atât mai mult în domeniul energiei nucleare, pentru că ele cer timp, cer resurse, cer continuitate, cer competenţă şi chiar excelenţă. Şi avem din plin aici, la Cernavodă, şi la nivel managerial şi la nivel tehnic şi, cu siguranţă, depăşesc mandatul unor miniştri sau unor guverne. (…) Ceea ce astăzi am revăzut aici îmi confirmă faptul că avem cu ce să ne mândrim la nivel european şi mondial. Nu-i deloc puţin lucru că aceste unităţi româneşti sunt pe podiumul mondial între cele 440 de reactoare nucleare din întreaga lume, pe locul 1 şi, respectiv, pe locul 3. Deci, discutăm despre o tradiţie pe care România o are, discutăm despre excelenţă, discutăm despre inovare, pentru că, în paralel cu acest proiect important al Unităţilor 3 şi 4, discutăm de reactoarele modulare de mici dimensiuni, SMR-urile – şi România are ambiţia să fie prima ţară europeană cu un asemenea reactor modular de dimensiuni mici – şi, nu în ultimul rând, de proiectul Alfred, care este un demonstrator de generaţie 4, bazat pe plumb”.

El a subliniat că, şi în calitate de ministru al Cercetării, a avut ca prioritate relaţia cu Republica Moldova şi au fost consemnate câteva premiere, precum spaţiul digital unic între România şi Republica Moldova, “în care mai degrabă România are de câştigat, pentru că Republica Moldova este mult în faţa noastră în ceea ce priveşte transformarea digitală”, acordurile tripartite între cele două guverne şi mari companii din domeniul IT, cum ar fi Amazon, Microsoft şi UiPath.

“Şi mă bucur acum să dăm şi noi ceva mai mult Republicii Moldova, pentru că, în sectorul energetic, România este un lider regional şi trebuie să rămână un lider regional. Dacă Federaţia Rusă a ales să folosească energia ca armă în războiul declanşat împotriva Ucrainei şi în războiul hibrid mai amplu, România poate răspunde ca factor de stabilitate pentru regiunea noastră şi cu siguranţă cu prioritate zero în ceea ce îi priveşte pe fraţii noştri din Republica Moldova”, a punctat Burduja.

Sursa: Financial Intelligence

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.