Mar 17, 2023

Cardurile de energie au fost distribuite în peste 2 milioane de locuințe | InvesTenergy

Cardurile de energie au fost distribuite în peste 2 milioane de locuințe.

Ministrul Marcel Boloș susține că jumătate de milion de familii și-au plătit deja facturile din bani europeni. În perioada 20 februarie – 16 martie 2023, românii vulnerabili au utilizat 155 milioane lei pentru plata facturilor la utilități, prin intermediul cardurilor de energie. În total, au fost efectuate peste 500.000 de plăți, din care 88.000 (17,6%) prin mijloace electronice, potrivit datelor furnizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„La mai puțin de o lună de la startul utilizării cardurilor pentru energie, mai mult de jumătate de milion de familii au folosit banii puși la dispoziție din fonduri europene pentru a-și achita facturile. Beneficiarii au la dispoziție trei metode de plată, pentru a achita repede și simplu facturile la energie. Sunt 9.000 factori poștali și agenți poștali cu aparate optice pentru scanat documente, la care se pot plăti facturile. De asemenea, a crescut numărul celor care achită online, față de primele zile de utilizare a aplicației. Avem deja 88.000 astfel de plăți. Am încercat, împreună cu Poșta Română, să punem la dispoziția beneficiarilor toate informațiile necesare pentru a-i sprijini pe parcursul implementării programului, iar pentru situațiile punctuale aceștia primesc ajutor prin call center-ul dedicat 0319966”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Peste 2 milioane de carduri, distribuite către beneficiari Până în prezent, 2.110.134 de carduri au ajuns la beneficiari, urmând ca numărul lor să mai crească pe măsură ce se soluționează anchetele sociale. În situația în care la un loc de consum sunt luate în calcul veniturile unei persoane care nu mai locuiește acolo, MIPE recomandă: a) reglementarea juridică a situației reale; b) solicitarea unei anchete sociale la primărie, care să stabilească numărul și persoanele care locuiesc în fapt la locul de consum. Rezultatul se transmite la Poștă, iar ulterior se actualizează lista. Beneficiază de această măsură aproximativ 4 milioane de români, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde lei.

Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare, și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. În baza cardului se pot efectua plăți în următoarele perioade:

  • Pentru tranșa I – valoare de 700 lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;
  • Pentru tranșa II – valoare de 700 lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023. Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la 27 decembrie 2023 inclusiv.

Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut. Platforma pusă la dispoziție de Poșta Română pentru plăți online poate fi accesată aici:  https://www.posta-romana.ro/sprijin-pentru-romania.html, iar ghidul pentru plata online facturilor poate fi găsit aici:  https://bit.ly/40uzRMD Informații detaliate despre cardurile de energie, precum și îndrumări pot fi obținute la call center-ul Poștei Române: 0319966.

Sursa: InvesTenergy 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.