Jun 15, 2023

Centrala de la Iernut ar putea fi gata în 16 luni

Situaţia centralei de la Iernut este una particulară, a fost nevoie de o negociere economică şi diplomatică, dar în acest moment suntem în ultima fază înainte de reemiterea ordinului de începere a lucrărilor şi avem şanse ca în 16 luni să putem da drumul acestei capacităţi importante, a declarat, la audierea în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului, Sebastian Burduja, propus pentru conducerea Ministerului Energiei.

„Cu toţii ştim că un proiect de investiţii în infrastructura energetică nu se face de azi pe mâine, aşa cum nu se face nici în autostrăzi. Aşa cum am văzut şi cazul de la Iernut, unde este o situaţie într-adevăr particulară, pentru că acolo antreprenorul spaniol a întâmpinat dificultăţi. A fost nevoie de o negociere şi economică, şi diplomatică, lucrurile s-au reglat în acest moment. Am fost chiar eu la Madrid acum o lună, am discutat cu vicepremierul Spaniei, şi în acest moment suntem pe ultima fază, înainte de reemiterea ordinului de începere a lucrărilor. Deci, asta înseamnă că avem şanse ca în 16 luni să putem să dăm drumul la această importantă capacitate”, a spus Burduja, potrivit Agerpres.

Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. În vara anului 2021 Romgaz a reziliat contractul, din cauza întârzierilor, iar la începutul lunii aprilie 2023 a semnat cu Duro Felguera, contractul de achiziţie având ca obiect „Finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii: Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”.

Pe de altă parte, ministrul propus pentru Energie a subliniat, în ceea ce priveşte Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara, că „este o provocare să urmăm planul de restructurare”.

Despre energia nucleară, al a menţionat că are un rol „absolut vital” şi România are tradiţie în domeniu.

„România împreună cu alte state europene au înregistrat o victorie diplomatică în ultimii ani, pentru că această energie este considerată energie verde. Avem tradiţie în domeniu, avem un ciclu integrat, ceea ce foarte puţine state din lume au şi noi trebuie să ne îngrijim să păstrăm acest ciclu. De asemenea, pe baza tuturor datelor pe care le deţin momentan, proiectele asumate de România, deci reactoarele 3 şi 4, retehnologizarea şi extinderea duratei de viaţă pentru reactorul 1, precum şi SMR-urile, sunt proiecte avansate în parteneriat cu partenerul strategic din Statele Unite, cu partenerii din Canada, cu partenerii din Coreea de Sud şi, din ceea ce cunosc, în perioada următoare veţi mai auzi veşti bune pe acest subiect şi lucrurile vor căpăta o concreteţe şi mai mare”, a afirmat Sebastian Burduja.

Totodată, în opinia sa, listarea Hidroelectrica este o măsură bună şi „nu înseamnă că ne vindem ţara” ci că li se dă românilor posibilitatea să investească în companiile strategice ale statului şi să-şi înmulţească agoniseala. „De altfel, şi anul trecut, probabil vă amintiţi, am susţinut o lege prin care s-au scăzut contribuţiile datorate pentru câştigul net pe piaţa de capital de la 10% la 1, respectiv 2% în funcţie de perioada deţinerii. Şi vă mulţumesc pentru sprijin, pentru că a fost o iniţiativă foarte larg susţinută şi transpartinică. Deci, da, cred că este o măsură bună. Nu înseamnă că ne vindem ţara, înseamnă că dăm românilor posibilitatea să investească în companiile strategice ale statului român şi să-şi înmulţească agoniseala”, a transmis el.

Sebastian Burduja, a primit miercuri aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Energiei, cu 38 voturi „pentru”, 17 voturi „împotrivă” şi nicio abţinere.

Sursa: Focus Energetic

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.