Jul 4, 2023

Complexul Energetic Oltenia continuă să își separe activitățile. După externalizarea termocentralei Craiova II, se va înființa o filială pe lignit. Se cere aprobarea acționarilor | InvesTenergy

Se continuă restructurarea la Complexul Energetic Oltenia. Acționarii societății sunt solicitați, în ședința din luna august, să aprobe demararea divizării parțiale în scopul separării activității de lignit și înființarea unei filiale de lignit.

Conform Potrivit Planului de Restructurare, aprobat de Comisia Europeană, CE Oltenia își separă activitățile. După externalizarea termocentralei Craiova II, urmează etapa de separare a activității de lignit. Se va înființa o entitate cu personalitate juridică și contabilă separată de CE Oltenia, care va integra activitatea de producție de energie electrică pe bază lignit, menținută în regim de rezervă de capacitate. Măsura previne subvenționarea încrucișată și, deci, denaturarea concurenței.

În cadrul măsurilor de restructurare sunt incluse și reducerea de personal, precum și asigurarea ,,excelenţei operaţionale şi un management performant, digitalizare şi renunţarea la activele care nu sunt de bază”.

Planul de restructurare a CE Oltenia este construit pe doi piloni principali: construirea de noi capacități bazate pe energie solară și gaze și reducerea capacităților existente pe bază de lignit. Costurile totale de restructurare se ridică la 3,94 de miliarde de euro. Din această sumă, aproximativ 2,7 miliarde de euro sunt fonduri de la stat care includ și un grant de aproximativ  896 de milioane de euro din Fondul de Modernizare, destinat noilor investiții. Contribuția proprie a CE Oltenia va fi de 1,27 miliarde de euro, având ca sursă veniturile din vânzările de energie electrică și parteneriatele și creditele atrase de CE Oltenia.

Silvia Vlăsceanu, HENRO: România s-a angajat prea repede să scoată din funcţiune minele de cărbune

România trebuie să-şi păstreze, cel puţin pe zona de energie electrică, un mix energetic, iar ţintele de cărbune pot fi atinse păstrând în stare latentă anumite grupuri de la Complexul Energetic Oltenia, a declarat, recent, Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Energie Electrică – HENRO. În opinia sa, România s-a angajat prea repede să scoată din funcţiune minele de cărbune, iar la un moment dat s-ar putea să fie nevoie de import de energie din statele vecine.

Reprezentanta HENRO a subliniat că nu este o susţinătoare a decarbonării, eliminând complet cărbunele. „Putem atinge ţintele de cărbune păstrând măcar în stare latentă anumite grupuri de la Complexul Energetic Oltenia. Din păcate, noi n-am prea vorbit în ultimii 20 de ani despre piaţa de capacităţi. Văd că la nivel european se încearcă timid să se lanseze acest concept. Poate nu e târziu sau măcar în al 12-lea ceas să încercăm să facem şi noi. State care, iniţial, au blamat, au declarat cel puţin tranziţie energetică cu energie din surse regenerabile, nici măcar nu concepeau energie curată la care să alăture măcar nuclearul, acum redeschid mine de cărbune, ceea ce înseamnă că vor produce energie electrică şi din cărbune”, a mai spus Silvia Vlăsceanu, la dezbaterea profesională CLCC – Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării, cu tema „Securitatea energetică a României”.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.