Aug 8, 2023

Echipele Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power au demarat Proiectul Instalației de Detritiere. Se va utiliza o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de ICSI Râmnicu Vâlcea | InvesTenergy

România va deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu

Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au demarat efectiv Proiectul Instalației de Detritiere (CTRF), primul astfel de proiect din Europa și al treilea la nivel global, ca urmare a semnării în data de 27 iunie 2023 a contractului de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC) pentru finalizarea primei instalații de detritiere (CTRF) din Europa, la CNE Cernavodă. Echipele celor două companii au avut ieri, 7 august 2023, prima întâlnire de lucru.

Potrivit unui comunicat al SNN, CTRF va îndepărta tritiul din instalație, ceea ce va duce la o protecție sporită a mediului, în deplină concordanță cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica și ale Europei. Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalația de detritiere de la Cernavodă (CTRF) va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune. De asemenea, România are oportunitatea de a-și dezvolta lanțul de furnizori și de a deveni un centru de dezvoltare și export al tehnologiei și al know-how-ului românesc de detritiere, folosind fabrici și forță de muncă locale.

Tritiul, un izotop al hidrogenului, este un produs secundar al reactoarelor cu apă grea (cum ar fi CANDU). CTRF va elimina tritiul din apa grea a reactoarelor CANDU și din instalațiile de la centrala nuclearoelectrica de la Cernavodă. Tritiul rezultat poate fi utilizat ulterior pentru viitoarele reactoare de fuziune, cum ar fi ITER, și va fi prima sursă europeană de combustibil, folosind o tehnologie românească, în parteneriat cu Coreea. Centralele de fuziune vor folosi izotopi de hidrogen, deuteriu și tritiu, pentru a alimenta reacția de fuziune și vor transforma energia eliberată în electricitate.

Proiectul conceptual al CTRF, realizat de ICSI Rm. Vâlcea, utilizează cea mai avansată tehnologie, inclusiv cerințele actualizate de securitate nucleară pentru o instalație industrială de tritiu, așa cum au fost stabilite de către CNCAN, Comisia Naţionala pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România.

„Suntem bucuroși să demarăm astăzi imlementarea proiectului CTRF. Suntem mândri să folosim o tehnologie românească inovatoare, bazată pe ani de cercetare și dezvoltare, un exemplu de leadership al României în industria nucleară. Echipa KHNP prezentă astăzi în România este partenerul potrivit pentru a ne sprijini în realizarea unui proiect sigur și fiabil. Instalația de detritiere reprezintă angajamentul constant al Nuclearelectrica pentru operare sigură și pentru protecția mediului și a populației. Scopul nostru, prin intermediul proiectelor de investiții, al progresului tehnologic și al cooperării internaționale, este de a oferi României un rol de lider în industria nucleară și de a sprijini securitatea energetică a acesteia. Felicit Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, echipa Nuclearelectrica și partenerii noștri pentru eforturile lor și viziunea comună pentru un viitor sustenabil pentru generația următoare”, declară Cosmin Ghiță, director general, Nuclearelectrica.

Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) a fost selectată ca și contractant de inginerie, procurare și construcții (EPC) în urma unei proceduri de achiziții publice. KHNP are o mare experiență în dezvoltarea de proiecte nucleare și operează o instalație similară pe amplasamentul centralei nucleare Wolsong, Wolsong Tritium Removal Facility.

Proiectul instalației de detritiere va beneficia de o cooperare internațională de clasă mondială în domeniu din partea României, valorificând expertiza în cercetare a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, precum și a partenerilor din Coreea, SUA, Canada și alte țări europene.

Instalația de detritiere (eliminare a tritiului) de la Cernavodă va include mai multe domenii de înaltă tehnologie: separare izotopică în fază lichidă, distilare criogenică și operare în vid înalt. Durata de finalizare a proiectului este estimată la 50 de luni, iar tritiul produs va fi depozitat în containere specializate sigure și securizate, pregătite pentru utilizare ulterioară.

Sursa: InvesTenergy 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.