Se pregătește o nouă fuziune în cadrul grupului Electrica, care să se realizeze până la finele anului în curs. Acționarii sunt solicitați, în ședința din luna august, să aprobe fuziunea prin absorbție dintre Societatea Energetica Electrica SA (ELSA), Societatea Electrică Producție Energie SA (EPE), Electrica Energie Verde 1 SRL (EEV) și Green Energy Consultancy & Investments S.R.L. (GECI).
Electrica va fi societatea absorbantă, Electrica Producție Energie, Electrica Energie Verde 1 și Green Energy Consultancy & Investments vor fi societăți absorbite. La acest moment, SPV-urile în care ELSA deține participații funcționeaza ca entități independente. Din experiența de până la acest moment, gestionarea separată a acestora reprezintă un demers costisitor și mare consumator de timp, susțin reprezentanții Electrica.
Procesul de integrare a operațiunilor de dezvoltare energie din resurse regenerabile (Renewable Energy Sources – RES) demarat prin această primă fuziune are ca scop întărirea lanțului valoric al Grupului Electrica prin imbunătățirea gestionării activităților de producție de energie electrică din surse regenerabile, se precizează într-un document al companiei. Potrivit repezentanților Electrica, cele mai importante beneficii identificate în etapa de evaluare preliminară sunt legate de: o simplificarea structurii grupului, cu implicații directe in reducerea semnificativă a timpilor de răspuns și de adoptare a deciziilor corporative; reducerea unor activități redundante / repetitive; reducerea complexității operaționale (functii suport: IT, HR, financiar, juridic) generată de operarea separată a entităților juridice, coroborat cu o reducere semnificativă a costurilor; obtinerea de venituri operaționale la nivelul ELSA (EBITDA) cu impact pozitiv în atragerea de finanțări etc.
La finalul primului an integral de analiză (finalul anului 2024), având în vedere data efectivă a fuziunii, se estimează un beneficiu total net de circa 5,33 milioane lei, se prezintă în nota pregătită pentru acționari. Fuziunea supusă aprobării reprezintă o primă fază avută în vedere de Electrica, aceasta dorindu-se a fi urmată în faze ulterioare de fuziunea societății mamă cu societăți de proiect (SPVuri) care sunt sau vor fi deținute integral de către ELSA, potrivit documentului consultat de InvesTenergy. În cadrul grupului Electrica, au mai fuzionat cele trei companii de distribuție a energiei electrice, care funcționează în prezent ca Distribuție Energie Electrică Romania SA (DEER), precum societățile de servicii energetice.
Sursa: InvesTenergy