Apr 26, 2023

Energia electrică spot costă azi și 88 de bani/ MWh în România. Prețul zilei este cel mai mic din Europa

Prețul spot al energiei electrice cu livrare azi scade abrupt mâine după orele prânzului pe piața de la București, cel mai probabil pe fondul unei producții mari din regenerabil în acele ore

Prețul orar al pieței spot de energie electrică de la București pentru azi, 27 aprilie, ora 13.00, este de doar 0,88 lei/MWh potrivit datelor operatorului pieței OPCOM. Nu este singura oră cu preț foarte mic și, după cum se poate observa din graficul de mai jos, prețuri foarte mici sunt și la orele 12, 14 și 15, adică 27, 1 și, respectiv 14 lei/MWh.

Prețul mediu al zilei a fost de doar 351 de lei/MWh, adică 71 de euro/MWh, cel mai mic preț din toată Europa (inclusiv zona iberică) egal cu cel din Bulgaria, exceptând doar o zonă din nordul Norvegiei, unde prețul este de 51 de euro.

De altfel, în toate intervalele orare ale zilei, România exportă energie în rețele bulgară și ungară, singurele din mecansimul de cuplare a pieței spot cu care România are conexiuni fizice.

Cel mai probabil prețurile scad atât de mult la acele ore din cauza supraproducției de electricitate. Datele pieței arată că, de exemplu la ora 13.00, s-au ofertat 2.737 MWh dar la cumpărare s-au solicitat doar 1.010 MWh.

Prognozele la momentul redactării acestei știri arată o producție foarte bună în eolian mâine, cu o medie orară de peste 2.200 MW. De asemenea, prognoza pentru fotovoltaic este și ea destul de bună, cu o medie de circa 220 MW – media întregului interval de 24 de ore, producția fiind maximă în orele de la miezul zilei, din motive evidente dacă nu sunt nori, adică în orele în care prețurile scad atât de mult.

Acest aflux al energiei din surse regenerabile vine în momentul în care, pe fondul precipitațiilor, producția de energie hidro este la cota înalte, între 2.500 și 3.500 MW orari, totul la un consum încă redus, de doar circa 7.000 MW în orele de vârf.

Surse: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.