Fondul va urmări indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi
ETF Energie Patria – Tradeville va debuta mâine la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolul PTENGETF, conform unui anunţ al operatorului pieţei noastre de capital.
Fondul va urmări indicele BET-NG al BVB, ce reflectă dinamica acţiunilor companiilor energetice şi de utilităţi, după cum ne-a spus la jumătatea lunii trecute Răzvan Paşol, Directorul General al SAI Patria Asset Management. “O strategie pasivă de administrare, care urmăreşte un indice bursier, de exemplu, poate aduce de multe ori performanţe mai bune în timp decât o strategie de administrare activă, în care un administrator de fonduri alege fiecare plasament în parte”, spune Răzvan Paşol.
În prezent, indicele BET-NG este compus din acţiunile a zece companii, cele mai mari ponderi având Romgaz (30%), OMV Petrom (28%), Nuclearelectrica (16%), Transgaz (11%) şi Electrica (8%).
“Fondurile de tip ETF sunt instrumente utilizate pe scară largă în multe ţări şi reprezintă o variantă bună de investiţie pe termen lung pe pieţele de capital. În plus, domeniul energiei este de perspectivă şi de interes pentru investitorii din toată lumea. În aceste condiţii am dorit să oferim şi investitorilor din România acces simplu şi rapid la un coş diversificat de companii din domeniul energiei şi utilităţilor aferente lisate la Bursa de Valori Bucureşti”, ne-a spus directorul SAI Patria Asset Management.
Anul trecut, indicele BET-NG a avut un randament negativ de aproape 5%, dar indicele nu include dividendele plătite de companii. Deoarece companiile energetice acordă dividende mari, un indice de tip Total-Return pentru sectorul energetic de la BVB ar fi avut un randament nominal pozitiv în 2022. De la începutul anului, indicele energetic al bursei noastre are o creştere de circa 8%. În prezent, la Bursa de Valori Bucureşti există un singur Exchange Traded Fund, ETF BET Patria-Tradeville, ce are drept obiectiv replicarea indicelui BET, care în prezent reflectă dinamica celor mai lichide douăzeci de acţiuni ale pieţei noastre de capital. La finele săptămânii trecute, ETF-ul avea 7.567 de investitori, iar activele nete erau de aproape 80 milioane de lei.
Deosebirea majoră dintre un ETF şi fondurile deschise de investiţii tradiţionale constă în posibilitatea tranzacţionării unităţilor de fond la bursă, precum acţiunile. În pieţele mai dezvoltate, ETF-urile reprezintă instrumente financiare cu o largă răspândire în rândul investitorilor, prin care aceştia pot lua expunere pe indici, instrustrii, diferite teme, etc.
Sursa: Bursa.ro