„Așteptăm forma finală a legii privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi al transporturilor și ANRE se va ocupa de partea de reglementare așa cum îi sunt trasate atribuțiile în lege. După cum știți, pe 24 mai, legea a fost adoptată în Senatul României, urmează să fie dezbătută în Camera Deputaților.
După care, în termenele prevăzute în actul normativ primar, ANRE va veni cu procedurile de reglementare. Vom respecta tot ce e trecut în cadrul legislativ primar”, a declarat George Niculescu, Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. Săptămâna trecută, în premieră în România, în poligonul Centrului de Instruire Profesională de la Mediaș s-a testat amestecul de gaze naturale și hidrogen.
Prin proiectul #20HyGrid, Delgaz Grid este prima companie care testează funcționarea aparatelor care utilizează gaz, dar și a componentelor rețelei de distribuție, cu un amestec de 80% gaze naturale și 20% hidrogen. Președintele ANRE, George Niculescu, a fost prezent la eveniment. ANRE a aprobat deja reglementări ce vizează introducerea hidrogenului în sistemul de distribuţie a gazelor naturale. Ca urmare a necesităţii îndeplinirii unor acțiuni ce vizează măsuri pentru extinderea hidrogenului verde, Comitetului de reglementare ANRE a aprobat, la finele lunii aprilie, Ordinul ANRE nr. 63/2023 care stabilește Regulile necesare adoptării Codului pentru hidrogen. Ordinul stabileşte linii directoare care stau la baza elaborării Planului de transformare a sistemului de distribuție a gazelor naturale – PTDG şi urmăreşte planificarea zonelor de conversie a sistemelor/sistemului de distribuție a gazelor naturale, care pot funcționa pentru o perioadă cu amestec de gaze naturale și hidrogen, hidrogen sau gaze naturale.
Codul pentru hidrogen reprezintă un punct de plecare în vederea reconversiei sistemelor de distribuție cu gaze naturale la alimentarea cu amestec de gaze naturale și hidrogen sau doar cu hidrogen. Noile prevederi permit operatorilor economici care sunt interesați de hidrogen pentru consum să deţină, alături de operatorii de distribuţie şi sistem (OSD), un instrument predictibil în ceea ce privește posibilitatea de introducere a unor cantități de hidrogen în sistemul de distribuție a gazelor naturale. Potrivit ANRE, reglementarea are un impact semnificativ şi asupra consumatorilor/clienților finali prin prisma faptului că se începe procesul de decarbonare a sistemului de distribuție a gazelor naturale, cu impact asupra reducerii costului cu energia consumată, hidrogenul care va fi introdus în cadrul rețelelor fiind unul verde, produs din surse regenerabile. Prin prezentul ordin nu se stabilesc „criteriile de siguranță tehnică și cerințele tehnice minime de proiectare, execuție și exploatare pentru conectarea la sistem […] a altor sisteme de transport”, ci doar se precizează liniile directoare pentru transformarea sau conversia sistemului de distribuție a gazelor naturale în vederea pregătirii acestuia pentru injectarea unor cantități de hidrogen. Astfel, aspectele reglementate nu trebuie notificate Comisiei Europene, precizează ANRE.
Sursa: InvesTenergy