Jul 13, 2023

Hidroelectrica a devenit cea mai mare companie românească de pe Bursă

Hidroelectrica (H2O), lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, a încheiat cu succes cea mai mare ofertă publică inițială (IPO) realizată vreodată pe Bursa de Valori București (BVB), într-o operațiune care a atras în total 9,28 miliarde lei (1,87 miliarde euro sau 2,04 miliarde dolari) pentru 89,7 milioane de acțiuni reprezentând 19,94% din numărul total de acțiuni.

Oferta Hidroelectrica, derulată la BVB în perioada 23 iunie – 4 iulie 2023, a devenit, astfel, cea mai mare ofertă din Europa și a treia cea mai mare din lume luând în calcul IPO-urile realizate până acum în acest an. Hidroelectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piața Reglementată a BVB și a intrat la tranzacționare sub simbolul H2O.

Odată cu această listare, Hidroelectrica devine cea mai mare companie românească de pe Bursa de Valori București. Oferta publică inițială este a treia cea mai mare pe o bursă din Europa Centrală și de Est, cea mai mare din Europa din septembrie 2022 până în prezent și a treia la nivel global în 2023 in funcție de valoare, o realizare majoră pentru piața e capital locală.

Prețul pe acțiune stabilit în cadrul IPO a fost de 104 RON (21 EUR, 23.1 USD), ceea ce oferă companiei o capitalizare de 46,77 miliarde RON (9,45 miliarde EUR sau 10,35 miliarde USD). Raportat la întreaga valoare de piață a companiilor listate la BVB, Hidroelectrica reprezintă aproximativ 22% din capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața de capital din România, nivel care a atins 211,77 miliarde RON (42,7 miliarde EUR sau 47 miliarde USD) la finalul primului semestru din acest an.

Fondul Proprietatea (FP), fond de investiţii alternativ administrat de Franklin Templeton International Services, a vândut un pachet de 89,7 milioane de acțiuni reprezentând 19,94% din numărul total al acțiunilor emise de Hidroelectrica. FP a deţinut o participaţie minoritară în Hidroelectrica încă de la înfiinţarea Fondului, în 2005. Statul român reprezentat de Ministerul Energiei în calitate de acționar majoritar și-a păstrat participația de 80,06% din Hidroelectrica.

Statul român nu va putea vinde din acțiunile Hidroelectrica în primele 12 luni ulterior listării, cu anumite excepții prevăzute în prospect.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că listarea Hidroelectrica reprezintă „un vis pentru foarte mulţi români, de peste 10 ani de zile”, aceasta fiind o companie cu o capitalizare de aproape 10 miliarde euro, una dintre cele mai importante din Europa.

„Mulţumesc Fondului Proprietatea şi Franklin Templeton că am găsit această înţelegere de a pune cât mai multe acţiuni la dispoziţia investitorilor români, la dispoziţia cetăţenilor. De ce e important – şi fac un apel către toţi românii să investească în piaţa de capital, în Bursa de Valori Bucureşti şi în Hidroelectrica- am făcut un exerciţiu foarte simplu: am luat ca referinţă anul 1998 şi am spus că dacă un român ar fi investit 100 lei în indicele BET, deci o investiţie sigură, 100 lei lunar, din 1998 până astăzi ar fi avut undeva la 292.300 lei, ca urmare a acelei investiţii. Dacă ar fi pus acei bani într-un cont bancar, cu tot respectul pentru toţi prietenii din bănci care sunt astăzi aici şi le mulţumim, ar fi avut undeva la 70.000 lei. Dacă i-ar fi ţinut la saltea sau în podul casei, ar fi avut undeva la 30.000 lei. Iată, deci, că piaţa de capital, Bursa de Valori Bucureşti, pot fi o modalitate foarte bună pentru români să-şi înmulţească agoniseala”, a menţionat Sebastian Burduja.

La rândul său, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus că, pornind de la zero, companiile româneşti listate în prezent la Bursa de Valori din Bucureşti au o capitalizare cumulată de aproximativ 42 de miliarde de euro, „o cifră prin sine impresionantă”.

„Noi suntem onoraţi să găzduim evenimentul prilejuit de listarea la bursă a companiei Hidroelectrica, lider în producţia de energie electrică şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în sistemul energetic naţional – cea mai mare listare de la bursă, chiar în această sală. Ea, listarea la bursă, cea mai mare din istoria Bursei de Valori din Bucureşti, reprezintă un efort de echipă pe parcursul mai multor ani. Impactul activităţii companiei este mult mai mare, fiind reflectat zilnic în lanţul de furnizori şi clienţi, în vieţile beneficiarilor persoane fizice. Mixul de producţie de energie din surse 100% regenerabile şi integrarea procesului tehnologic aduce avantaje competitive şi valoare atât companiei listate, cât şi economiei româneşti şi societăţii româneşti în general, societate în care această companie îşi desfăşoară activitatea”, a spus Mugur Isărescu, la evenimentul de listare a companiei Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Odată cu această listare, producătorul de energie Hidroelectrica devine cea mai mare companie românească de pe Bursa de Valori București, anunță Franklin Templeton International Services S.À R.L., administrator de fond de investiții alternative și administrator unic al Fondului Proprietatea (FP). Oferta publică inițială este a treia cea mai mare pe o bursă din Europa Centrală și de Est, cea mai mare din Europa din septembrie 2022 până în prezent și a treia la nivel global în 2023 in funcție de valoare, o realizare majoră pentru piața e capital locală. Oferta publică inițială a FP de 78.007.110 de acțiuni Hidroelectrica (excluzând orice opțiune de supra-alocare) a fost evaluată la prețul de 104 lei pe acțiune, ceea ce implică o capitalizare de piață de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde de euro) la admitere.

”Franklin Templeton International Services S.À R.L., în calitatea sa de Administrator de fond de investiții alternative și administrator unic al Fondului Proprietatea SA, anunță admiterea astăzi la listare și tranzacționare a acțiunilor Hidroelectrica pe piața reglementată a Bursei de Valori București (BVB), finalizând astfel cu succes mult așteptata ofertă publică inițială a principalului producător de energie din România pe bursa locală. Oferta publică inițială a Fondului de 78.007.110 de acțiuni ordinare existente ale Hidroelectrica (excluzând orice opțiune de supra-alocare) a fost evaluată la prețul de 104 lei pe acțiune, ceea ce implică o capitalizare de piață de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde de euro) la admitere”, anunță Franklin Templeton.

Oferta publică iniţială a fost suprasubscrisă de mai multe ori, iar societatea și vânzătorul au decis să realoce acțiuni din tranșa investitorilor instituționali către tranșa investitorilor retail, aceasta fiind suplimentată de la 15% la 20%. Astfel, investitorilor instituționali le-au fost alocate 80% din acțiunile din ofertă, iar investitorilor de retail 20% (incluzând acțiunile suplimentare supraalocate în scop de stabilizare).

Factorul de alocare pro rata calculat pentru tranșa investitorilor de retail a fost de 0,3209762650. La fiecare 100 de acțiuni subscrise, investitorii de retail au primit 32 de acțiuni. Investitorilor de retail care au subscris în primele cinci zile au li s-a acordat un discount de 3% din preţul de ofertă. În cele 8 zile ale ofertei, investitorii de retail au plasat aproape 52.000 de ordine de aproximativ 6,3 miliarde RON (1,27 miliarde EUR sau 1,39 miliarde USD), valoare record pentru subscrierile tranșei de retail la un IPO în România. Prețul final de ofertă pentru investitorii care au subscris cu discount a fost de 100,88 RON pe acțiune.

Investitorii de retail care au subscris pentru pachetul minim din ofertă (50 de acțiuni) și care au primit după alocare câte 16 acțiuni au plasat aproape 30% (15.268) din numărul total al tranzacțiilor.

Acțiunile Hidroelectrica au intrat pe 12 iulie la tranzacționare la BVB sub simbolul H2O și pot fi cumpărate în mod transparent prin intermediul brokerilor autorizați.

Investitorii care doresc să aibă expunere pe emitentul Hidroelectrica în  mod indirect pot investi în fonduri mutuale sau ETF-uri care includ acțiuni listate la BVB, inclusiv Hidroelectrica.

Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București, a declarat: „Felicităm Hidroelectrica și acționarii companiei pentru succesul celui mai mare IPO din istoria pieței de capital românești! Pe parcursul derulării ofertei am văzut mii de români care și-au deschis conturi de tranzacționare, aceștia au contact cu fenomenul bursier datorită reputației Hidroelectrica. Listarea aceasta deschide noi oportunități atât pentru cei 8 milioane de români care investesc indirect pe bursă prin intermediul fondurilor de pensii administrate privat, cât și pentru românii care doresc să investească în companiile strategice ale României tranzacționate la bursă, inclusiv pentru cei 500.000 de clienți ai Hidroelectrica. Suntem într-un context bogat în oportunități pentru companiile românești iar piața locală de capital și cea bancară sunt pilonii care susțin finanțarea acestora. Noi, ca Bursă, ne îndeplinim cu succes rolul de a asigura companiilor și statului acces la finanțare, dovadă fiind cele peste 160 de listări din ultimii cinci ani și a căror valoare se apropie de 10 miliarde euro, inluzând și această ofertă. Credem că mesajul cel mai important pe care Hidroelectrica îl dă tuturor companiilor Made in Romania este că pot deveni lideri pe piața locală și chiar regională, printr-un model solid de business, și că piața de capital poate finanța dezvoltarea celor mai ambițioase planuri.”

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton România & Portfolio Manager Fondul Proprietatea, a spus: „Dimensiunea și succesul răsunător al listării Hidroelectrica reprezintă un rezultat extraordinar pentru numeroșii ani de pregătire, muncă grea și coordonare care au fost necesari pentru a face din această tranzacție o realitate. Echipa Franklin Templeton din România a
realizat un lucru de care poate fi cu adevărat mândră și și a contribuit încă o dată la scrierea istoriei pe piața de capital românească. Aș dori să-mi exprim recunoștința și felicitările mele sincere tuturor părților implicate. Echipei de la Hidroelectrica, care astăzi își începe călătoria ca entitate listată la bursă, vă mulțumesc pentru angajamentul față de proces și vă felicit pentru atingerea acestei realizări. Vă doresc cel mai mare succes în administrarea perlei coroanei pieței de capital din România.”

Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica, a spus: „Astăzi sărbătorim un moment decisiv în istoria Hidroelectrica – listarea companiei la Bursa de Valori București. Este cu siguranță cel mai important eveniment al pieței de capital din România în ultimii ani și reprezintă un moment crucial pentru Hidroelectrica, deschizându-ne noi oportunități de dezvoltare și creștere. Am depus un efort considerabil pentru a ajunge aici, iar când vorbesc despre acest efort, mă refer la întreaga echipă: Hidroelectrica, acționari, autorități, consultanți și consorțiu de bănci. Am dedicat ani de pregătire, depășind diverse provocări, printre care menționez rezolvarea blocajelor decizionale privind investițiile istorice ale companiei și obținerea unei opinii fără rezerve din partea auditorilor. Am urmărit cu atenție dezvoltarea sănătoasă a afacerii noastre, concentrându-ne exclusiv pe zona energiei verzi, obținute din surse regenerabile. Am acționat cu responsabilitate și grijă, iar rezultatele obținute în ultimii ani confirmă abordarea noastră. În acest sens, doresc să mulțumesc acționarilor pentru încrederea acordată și pentru susținerea oferită în promovarea proiectelor companiei. Finalizarea IPO-ului nu este doar o realizare remarcabilă pentru Hidroelectrica, ci și o dovadă a potențialului imens  pe care piața de capital românească îl are în contribuția la creșterea noastră ca economie, țară și națiune. Suntem conștienți de importanța acestui moment și suntem hotărâți să maximizăm avantajele pe care le oferă listarea, atât în consolidarea poziției noastre pe piață, cât și în atragerea de investiții durabile și promovarea transparenței. În numele întregii companii, doresc să adresez sincere mulțumiri tuturor celor care au contribuit la această listare de referință, în special echipei noastre și colegilor, pentru angajamentul, consecvența, grijă și munca asiduă depusă în realizarea acestui proiect. Dedicarea și profesionalismul demonstrat de-a lungul întregului proces sunt evidente în interesul semnificativ manifestat de investitori, atât din țară, cât și din străinătate. Aceasta reprezintă o confirmare a calității afacerii noastre și a perspectivei sale viitoare.”

Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București, a declarat: „Listarea Hidroelectrica este un punct de referință pentru piața de capital din România și felicităm acționarii companiei și consorțiul de intermediere pentru realizarea celui mai mare IPO din Europa de până acum în acest an. Listarea Hidroelectrica a declanșat o energie nemaiîntâlnită pe Bursă pentru că a pus România în centrul atenției unor investitori internaționali de calibru și a mobilizat energii considerabile în rândul investitorilor români care au subscris ordine la un nivel record pentru un IPO local. Succesul listării Hidroelectrica a contribuit considerabil la intrarea de noi investitori în piață și împreună cu schimbarea sistemului de impozitare a câștigurilor pe piața de capital, continuarea programului de titluri de stat Fidelis și viitoarele listări anunțate creează premisele ca, pe termen scurt, să depășim pragul de 200.000 de investitori în piața de capital. Efectul Hidroelectrica trece, totodată, granițele României pentru că o listare de asemenea anvergură are implicații semnificative pe mai multe planuri, upgradeul de piață fiind unul dintre ele. Decizia MSCI cu privire la promovarea României în rândul piețelor emergente depinde și de acest succes, dar și de îndeplinirea criteriilor calitative și cantitative ale furnizorului de indici. Suntem în dialog cu MSCI pentru că o promovare la statutul de Piață  Emergentă și din partea lor ar fi o recunoaștere suplimentară a tuturor eforturilor stakeholderilor pieței de capital.”

În anii încheiaţi la 31 decembrie 2022, 2021 şi 2020, Hidroelectrica a generat venituri consolidate în valoare de 9,45 miliarde RON, 6,49 miliarde RON şi, respectiv, 3,84 miliarde RON. În aceeaşi perioadă, compania a raportat profituri anuale în valoare de 4,46 miliarde RON, 3,12 miliarde RON şi, respectiv, 1,56 miliarde RON.

În primul trimestru din 2023, Hidroelectrica a obţinut venituri consolidate de 3,27 miliarde RON, ce au fost generate de creşterea cantităţii totale de energie vândută (4,8 TWh în primul trimestru din 2023) pe toate pieţele, incluzând pieţele angro, cu amănuntul şi de echilibrare. Acest aspect a contribuit la obţinerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2,18 miliarde RON şi a unei valori a profitului aferent perioadei de 1,72 miliarde RON în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1,7 miliarde RON şi a unei valori a profitului aferent perioadei de 1,29 miliarde RON în primul trimestru din 2022.

Sursa: Focus Energetic

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.