Mar 15, 2023

Hidroelectrica a semnat un acord cu arabii de la Masdar pentru dezvoltarea de proiecte în regenerabil în România

Acționarii Hidroelectrica au adoptat încheierea unui acord de tipul joint ventures agreement între prducătorul de energie și compania Abu Dhabi Future Energy Company – MASDAR.

Acordul a fost încheiat “în scopul dezvoltării, investirii, construirii și exploatării de proiecte de energie regenerabilă în România”, după cum a informat Hidroelectrica.

Prima informație legată de o potențială colaborare între compania româmească și cea emirateză a apărut toamna trecută, atunci când ministrul Energiei a participat la un eveniment în zonă.

În acel context, Virgil Popescu a discutat cu Suhail AlMazrouei, ministrul Energiei şi Infrastructurii din Emiratele Arabe Unite, despre cooperare în domeniul energiei, prin implicarea companiilor emirateze în proiecte de investiţii în producţia de energie regenerabilă, nucleară, dar şi despre diversificarea şi intensificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale.

„De asemenea, am avut dialog cu reprezentanţii companiei Masdar, care se ocupă cu producţia de energie regenerabilă. Sunt interesaţi să investească în ţara noastră în colaborare cu Hidroelectrica şi i-am încurajat să intensifice dialogul pentru a demara proiectele cât mai curând. Am discutat şi cu reprezentanţii companiei Taqa pentru a-i încuraja să facă investiţii în România. Este vorba de o colaborare cu cei de la Transelectrica pentru realizarea unui cablu de transport al energiei electrice în curent continuu HVDC, pentru modernizarea infrastructurii energetice. Prin cooperare vom reuşi să ne atingem obiectivele de creştere a producţiei de energie curată”, a scris atunci pe Facebook Virgil Popescu.

Masdar este controlată de fondul suveran de investiții din Emirate, Mubadala, cel care deține participații la și OMV, acționarul majoritar al Petrom. Creată în 2006 cu scopul de a dezvolta proiecte de energie regenerabilă, Masdar a investit în capacități regenerabile cu o valoare de peste 20 de miliarde de dolari la nivel global, cu o putere instalată de aproape 15.000 MW, în operare și în dezvoltare, potrivit datelor companiei.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.