Sep 25, 2022

Hidroelectrica are în plan achiziția CEZ Vânzare, cu asistență juridică de la PELI SCA și consultanță de la Deloitte. Consiliul de Supraveghere a avizat oferta companiei în cadrul procesului de achiziție | InvesTenergy

Consiliul de Supraveghere a avizat oferta Hidroelectrica în cadrul procesului de achiziție a CEZ Vânzare, Informația apare în Raportul Consiliului de Supraveghere al S.P.E.E.H. Hidroelectrica pe Semestrul I 2022, care va fi prezentat acționarilor în ședința programată pentru 25 octombrie.

Legat de această potențială achiziție, în semestrul I 2022, Hidroelectrica a parcurs mai multe etape ale acestui proces competitiv, se prezintă în același document. În data de 26 mai a.c., compania a semnat contractul de asistență juridică cu PELI SCA și, pe 02 iunie, s-a  semnat contractul cu Deloitte Consultanță SRL pentru desfășurarea activităților specifice de analiză în cadrul procesului de achizție de către Hidroelectrica a unei companii care activează în domeniul furnizării de energie electrică și de gaze naturale.

Hidroelectrica a mai primit undă verde de la acționari să depună oferta angajantă pentru întreg grupul CEZ România, singură sau în consorțiu cu Electrica și SAPE.

CEZ Group a decis însă să vândă cele 7 companii din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets, care a devenit acționar în martie 2021.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, are planuri mari de dezvoltare a portofoliului de furnizare a energiei electrică. A avut în intenție achiziționarea a trei societăți care activează în domeniul furnizării energiei electrice. Având în vedere evoluțiile recente din piața de energie, constatăm apariția unor potențiale oportunități de preluare a unor companii, în special în domeniul furnizării de energie electrică.

Hidroelectrica își propune să dezvolte portofoliul de furnizare prin analiza detaliată a maximum 3 societăți care activează în domeniu, în vederea unor eventuale preluări, potrivit unui alt document al societății. Între timp. interesul celor de la Hidroelectrica pentru achiziția Electrica Furnizare, societate ce are în portofoliu 3,5 milioane de clienți, a scăzut după ce societatea a înregistrat pierderi de 390 de milioane de lei în 2021, pe fondul creșterii prețurilor și a costurilor de achiziție ale energiei din piață. Între timp, Electrica Furnizare este pe profit, dar atenția Hidroelectrica se îndreaptă spre CEZ Vânazare, societate care are în portofoliu circa 1,4 milioane de clienți casnici și comerciali. În piața energiei circulă informații conform cărora Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) ia în calcul vânzarea CEZ Vânzare.

Hidroelectrica este cea mai profitabilă companie de stat. Profitul net la 6 luni a fost de 2,63 miliarde lei, mai mare cu 156% comparativ cu profitul înregistrat în prima jumătate a anului trecut. Urmărind direcțiile strategice de dezvoltare stabilite prin planurile de administrare și management pentru intervalul 2019 – 2023, ce au ca principal scop creșterea valorii companiei, în primul semestru al anului 2022 au continuat activitățile de identificare, analiză și documentare a oportunităților de dezvoltare oferite de piață, în paralel cu implementarea proiectelor deja demarate privind diversificarea portofoliului de capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile (achiziții participații și dezvoltare capacități noi), precum și a portofoliului de afaceri, păstrând eticheta de companie 100% verde, se precizează în Raportul CS al Hidroelectrica.

În conformitate cu Planul de Administrare al S.P.E.E.H Hidroelectrica S.A. 2019-2023, conducerea companiei și-a propus menținerea poziției societății în domeniul producției de energie electrică și furnizării de servicii de sistem nu doar la nivel național, cât și în plan regional, atât prin susținerea demersurilor menite să transforme Hidroelectrica într-un jucător regional de importanță majoră în piața de energie electrică în Europa de Sud-Est, cât și prin acțiuni susținute în vederea extinderii activității Societății, prin consolidarea activităților și/sau identificarea unor oportunități de afaceri, printre care și achiziția altor companii, în funcție de oportunitățile pe care piața le va oferi.

Sursa: InvesTenergy 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.