Aug 16, 2023

Hidroelectrica, performanță în primul semestru: Creștere a profitului net și a rezultatului pe acțiune cu 46%. A devenit cel mai important furnizor de energie electrică către clienții finali pe piața concurențială, cu o cotă de piață de 16,11% | InvesTenergy

În primul semestru al anului, Hidroelectrica raportează un profit net în crestere cu 46%, de la 2.697 milioane lei la 3.946 milioane lei.

Astăzi, 16 august 2023, directoratul Hidroelectrica a aprobat rezultatele operaționale și financiare ale companiei pe primele șase luni ale anului curent. Astfel,  societatea a obținut venituri de 6.977 mil lei și un profit net de 3,95 miliarde de lei, în creștere cu 46% față de perioada similară a anului trecut. De asemenea, rezultatul pe acțiune este în creștere cu 46%, de la 6,01 la 8,80 lei pe acțiune.

”Avem un an foarte bun din perspectiva disponibilității resurselor de apă, fapt ce ne-a permis să producem 10,915 TWh, ceea ce înseamnă că am livrat în sistemul energetic national cu 45% mai multă electricitate comparativ cu prima jumătate a anului 2022. De asemenea, în rezultatele financiare ale companiei se reflectă creșterea impresionantă a portofoliului de furnizare și – implicit, valorificarea unui procent în creștere al producției către clientul final”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica. ”Rezultatele obținute ne îndeamnă să ne continuam drumul cu și mai multă motivație, cu mai multă transparență, cu responsabilitate maximă față de obiectivele asumate. Suntem hotărâți să demonstrăm că încrederea care ne-a fost acordată de investitori în cadrul IPO-ului recent finalizat, dar și de actionariat de-a lungul timpului, este pe deplin meritată”, a spus Badea.

Performanța companiei este realizată cu menținerea unei marje operaționale de 65%, în linie cu perioada similară a anului 2022. În ceea ce privește marja netă a profitului, aceasta se situează la 57%, și este în creștere – cu 3 la sută.

În cursul semestrului I, conform ultimei raportări a ANRE, Hidroelectrica a devenit cel mai important furnizor de energie electrică către clienții finali pe piața concurențială, înregistrând o cotă de piață de 16,11% la finalul lunii aprilie.

Producția și vânzările de energie din prima jumatate a lui 2023 ne dau toate motivele să credem că anul în curs va fi unul bun pentru societate. În primele 6 luni, Hidroelectrica a produs 10,915 TWh,  cu cca. 45% mai mult față de perioada similară a lui 2022. Dincolo de hidraulicitatea mult mai bună, văd aceste performanțe ca rezultat al eficienței operationale, menținând marja operațională și marja netă la un nivel ridicat.procente, față de primul semenstru al anului trecut, a precizat Bogdan Badea.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicații în siguranța națională. Compania exploatează un număr de 182 de hidrocentrale si cinci statii de pompare, cu o capacitate totala instalata de producere a energiei hidroelectrice de 6,3 GW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Hidroelectrica s-a listat în acest an la Bursa de Valori București, prima zi de tranzacționare a acțiunilor societății fiind 12 iulie a.c.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.