Hidroelectrica a raportat în primul semestru al anului un profit net de 3,94 miliarde lei, în creștere cu 46% față de perioada similară a anului trecut. Veniturile s-au majorat cu 42% în primele șase luni, la 6,97 miliarde lei.
De asemenea, rezultatul pe acțiune este în creștere cu 46%, de la 6,01 la 8,80 lei pe acțiune.
Energia produsă și vândută (netă) a crescut cu 45% ( 10.625 GWh) în perioada de șase luni încheiată la 30 iunie 2023 de la 7.347 GWh în perioada similară anterioară. Această creștere a fost datorată în principal hidraulicității ridicate înregistrate în semestrul I 2023 dar și datorită efectului de bază ca urmare a secetei ce a caracterizat semestrul I al anului 2022.
”Avem un an foarte bun din perspectiva disponibilității resurselor de apă, fapt ce ne-a permis să producem 10,915 TWh, ceea ce înseamnă că am livrat în sistemul energetic national cu 45% mai multă electricitate comparativ cu prima jumătate a anului 2022. De asemenea, în rezultatele financiare ale companiei se reflectă creșterea impresionantă a portofoliului de furnizare și – implicit, valorificarea unui procent în creștere al producției către clientul final. Rezultatele obținute ne îndeamnă să ne continuăm drumul cu și mai multă motivație, cu mai multă transparență, cu responsabilitate maximă față de obiectivele asumate. Suntem hotărâți să demonstrăm că încrederea care ne-a fost acordată de investitori în cadrul IPO-ului recent finalizat, dar și de actionariat de-a lungul timpului, este pe deplin meritată”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.
Compania are circa 3.500 de angajați.
Performanța companiei este realizată cu menținerea unei marje operaționale de 65%, în linie cu perioada similară a anului 2022. În ceea ce privește marja netă a profitului, aceasta se situează la 57%, și este în creștere – cu 3 procente, față de primul semenstru al anului trecut.
Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicații în siguranța națională. Compania exploatează un număr de 182 de hidrocentrale si cinci statii de pompare, cu o capacitate totala instalata de producere a energiei hidroelectrice de 6,3 GW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.
Compania de stat s-a listat în acest an la Bursa de Valori București, prima zi de tranzacționare a acțiunilor societății fiind 12 iulie 2023.
Sursa: Focus Energetic