Sep 8, 2023

Hidroelectrica se apucă de cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, proiectul de 1.500 MW și 1,2 miliarde euro din Dolj. Face licitație pentru studii

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România a demarat licitația pentru studiile necesare debutului proiectului fotovoltaic de 1.500 MW din Dăbuleni-Sadova, pe un teren concesionat direct de la Agenția Domeniilor Statului

“Elaborare documentații tehnico-economice Studiu de fezabilitate (inclusiv studii suport), documentații necesare autorizării execuției și documentație de atribuire pentru contractarea la cheie a proiectului “Valorificare potențialului energetic solar din zona Sadova-Dăbuleni, Dolj – UAT Sadova” este denumirea achiziției pe care vrea să o facă Hidroelectrica, potrivit anunțului publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Valoarea estimată a contractului pentru aceste studii este de circa trei milioane de lei. Criteriul de atribuire al contractului este cel mai bun rapot calitate-preț, unde prețul are o pondere de doar 40% în punctaj. Restul punctajului este pentru experiența personalului-cheie și pentru planul de lucru.

Durata contractului este de doi ani, iar Hidroelectrica așteaptă oferte de la consultanți pentru studiile necesare demarării acestui proiect până la data de 12 octombrie. Procedura este licitația deschisă.

Un proiect gigantic

Anunțul Hidroelectrica este primul pas spre un proiect energetic gigantic care, dacă se va și realiza, ar fi printre cele mai mari din Europa la acest moment. Este vorba despre un parc fotovoltaic de 1.500 MW, pe un teren concesionat direct de către Administraţia Domeniilor Statului (ADS) în zona Piscul Sadovei-Dăbuleni (Dolj), proiect care a fost deja declarat de importanță națională de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Hidroelectrica estimează, în caietul de sarcini, că este vorba despre utilizarea a 2.200 de hectare pentru parcul fotovoltaic cu capacitatea de 1.500 MW, în condițiile în care sunt disponibile circa 3.000 de hectare. Locația este cea mai bună din România pentru un parc fotovoltaic, cu un nivel al radiației solare de 1.400 kWh/mp/an, nivelul maxim de la noi din țară. Proiectul ar urma să beneficieze și de o instalație de stocare de 300 MW, iar racordarea sa ar urma să se facă la linia de 400 kV Țânțăreni-Kozlodui.

La nivelul optim de funcționare, parcul fotovoltaic ar urma să produducă circa 1,75 TWh de energie electrică anual.

Dacă va fi și realizat, aceasta ar putea fi unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din Europa (dacă nu cel mai mare) și cu siguranță cel mai mare din România la acest moment, în condițiile în care firma Monsson, controlată de Emanuel Muntamrk, pionierul regenerabilelor din România, construiește un parc fotovoltaic de 1.000 MW în Arad.

Investiţia Hidroelectrica în parcul din Dolj ar putea depăşi 1,2 miliarde de euro, scopul fiind să fie, măcr parțial, finanțată din fonuro europene, dar valoarea exactă a indicatorilor tehnico-economici va fi aflată după elaborarea studiilor pe care le cere acum.

Hidroelectrica a raportat pentru primul semestru al anului un profit net de 3,94 miliarde de lei,un recors istoric, în creștere cu 46% față de primele șase luni ale anului precedent, pe fondul unei producții de energie în creștere cu 45%.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național,. Compania exploatează un număr de 182 de hidrocentrale si cinci statii de pompare, cu o capacitate totala instalata de producere a energiei hidroelectrice de 6,3 GW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.  Hidroelectrica s-a listat în acest an la Bursa de Valori București.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.