Apr 27, 2023

Ionuț Micu, Ministerul Energiei, despre finanțările „verzi”: Sârșitul lunii iunie este termenul preconizat pentru deschiderea apelurilor din Fondul pentru modernizare. Peste 1,5 miliarde euro la dispoziția companiilor și autorităților locale | InvesTenergy

„Sârșitul lunii iunie este termenul preconizat pentru lansarea/deschiderea apelurilor de finanțare din Fondul pentru modernizare. Este vorba despre un miliard și jumătate de euro la dispoziția companiilor și autorităților locale pentru investiții în soluții regenerabile de energie”,  a precizat Ionuț Micu, director general al Direcţiei de Ajutor de Stat şi Fonduri Europene din Ministerul Energiei, la  Sustainable Finance for Green Ambitions, Workshop organizat de RWEA – Asociația Română pentru Energie Eoliană și RPIA – Asociația Română pentru Industria Fotovoltaică.

El a comunicat audienței că se lucrează, la Ministerul Energiei, la dezvoltarea unei platforme care să asigure inclusiv partea de  evaluare a proiectelor, pentru a scurta termenele. Așteptăm decizia de finanțare în cursul lunii mai pentru cele 3 tipuri de investiții propuse, încercăm să flexibilizăm la maxim, să oferim posibilitatea depunerii mai întâi a unor declarații care sa nu implice costuri mari din partea aplicanților. După evaluare și certitudinea intrării la finanțare a proiectelor, să se facă dovada altor elemente: ATR, scrisoare angajantă bancară etc., a spus reprezentantul Ministerului Energiei. În ce privește sursele de finanțare prin PNRR, apelul lansat în 2022, se evaluează în acest moment. Am transmis, în această săptămână, primele notificări privind aprobarea proiectelor și solicităm documentele pentru contractare.

Ne-am propus ca până la sfârșitul lunii mai să putem contrcta toate proiecte depuse – 721 aplicații pentru solar si eolian, cu posibilitate de autostocare și autoconsum, a sprecizat Micu, apreciind sprijinul BEI și a colegilor săi din minister în parcurgerea etapelor de evaluare. Prin realizarea workshop-ului “Sustainable Finance for Green Ambitions”, asociațiile de energii regenerabile RWEA și RPIA au adus în atenția industriei un subiect de interes, adresând principalele puncte de actualitate privind finanțarea sustenabilă a proiectelor regenerabile. Dezbaterile s-au axat pe oportunități și mecanisme financiare pentru accelerarea energiei regenerabile în România, evaluând cadrul actual de finanțare verde și modalitățile de a contribui la accelerarea drumului spre decarbonizare.

Finanțarea verde acoperă toate domeniile de activitate cu impact ridicat asupra mediului, de la producerea energiei, la agricultură, silvicultură, transporturi, procese industriale, colectarea deșeurilor și, inclusiv, imobiliare. În contextul ambițiilor europene și al actualului peisaj global, acest sector a devenit un element esențial pentru realizarea investițiilor durabile. La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Energiei, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Consiliului Concurenței, alături de sectorul bancar, membri ai Consiliului Director al RPIA și RWEA  și mass-media. Înregistrarea evenimentului se găsește pe canalele de social media ale organizatorilor: RWEA și RPIA.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.