Jun 27, 2023

Johan Meyer, Franklin Templeton: “Succesul ofertei Hidroelectrica poate duce la listarea altor companii din portofoliul FP”

Succesul ofertei Hidroelectrica poate duce la listarea altor mari companii româneşti, inclusiv Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa şi Salrom, spune Johan Meyer, CEO-ul Franklin Templeton Bucureşti şi managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea (FP), conform unui articol publicat ieri de bne IntelliNews.

Oferta Hidroelectrica se derulează în prezent la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), intervalul de preţ fiind de 94 – 112 lei pe acţiune, echivalentul unei capitalizări situate între 42,3 miliarde şi 50,4 miliarde lei (8,5-10 miliarde euro), de departe cea mai mare ofertă de la BVB până în prezent. Prin operaţiunea de piaţă, Fondul încearcă să-şi vânda pachetul de 19,94% din compania energetică, urmand ca veniturile să fie distribuite sub formă de dividende. Statul Român, care este acţionarul majoritar al companiei, nu îşi diminuează din deţinere.

Meyer este mulţumit de progresul de până acum al ofertei. “Cu siguranţă progresează conform aşteptărilor”, a spus CEO-ul Franklin Templeton Bucureşti, conform bne IntelliNews.

Potrivit sursei menţionate, Franklin Templeton a depus eforturi de a lista Hidroelectrica încă de când a preluat administrarea Fondului Proprietatea, în 2010.

“În primul rând, aveam nevoie de o companie care să poată să facă IPO, din perspectiva structurilor de management şi guvernare, a sprijinului politic necesar şi, bineînţeles, dorinţa acţionarului vânzător, aşa cum este Fondul în acest caz”, a spus el. “În sfârşit, având în vedere stabilitatea politică din ultimii ani şi angajamentul luat de Guvern în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă de a avea un pachet din Hidroelectrica listat, putem spune că am avut toate ingredientele pentru a putea lansa tranzacţia la sfârşitul săptămânii trecute”.

Aşteptările sunt ca listarea Hidroelectrica să aibă un impact semnificativ asupra pieţei româneşti de capital.

“Este de departe cel mai mare IPO din istoria pieţei de capital din România. Odată listată, Hidroelectrica va deveni imediat cea mai mare companie în ceea ce priveşte capitalizarea bursieră”, a spus Meyer.

Sursa: Bursa.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.