May 29, 2023

Lucian Pamfile, FEL România: “Avem nevoie de o integrare a pieței locale de energie în piața europeană și, apoi, în arhitectura globală” – video

“Tinerii din energie pleacă în alte țări doar ca să devină mai buni și să se întoarcă înapoi”

Avem nevoie de o integrare a pieței locale de energie mai întâi în piața europeană, dar apoi și de o integrare a pieței europene în arhitectura globală, a declarat Lucian PAMFILE, Expert Energie FEL România, la Forumul Energiei.

Acesta a explicat faptul că FEL România a lansat, la începutul acestei luni, o analiză privind efectele războiului din Ucraina asupra sectorului energetic potrivit căreia, “în prezent, operăm într-o nouă realitate pe care trebuie să ne-o asumăm toți, începând de la autorități și până la companii și consumatori. Asta înseamnă că lucrurile nu vor mai fi la fel ca în trecut, pentru că în primul rând se schimbă mixul energetic, sursele de energie, comportamentul consumatorilor și legislația.

Un alt lucru important este că România are foarte mult potențial în hidrogen, în regenerabil, în a deveni un hub energetic. Însă trebuie să vedem ce facem cu acest potențial, pentru că doar discutăm despre asta, lansăm public idei, dar foarte greu se văd și proiecte concretizate”.

Analiza FEL a mai arătat faptul că este necesar un plan de ieșire din criza energetică, susține Lucian Pamfile, adăugând că “În momentul de față, avem o piață funcțională de energie, dar ca să tranzacționezi toată energia nu funcționează cu adevărat bine și considerăm că este necesară introducerea unor contracte financiare sau a altor modalități prin care companiile să poată face contracte de hedging”.

Intervențiile la nivel administrativ sunt utile, sau au fost utile în special în condițiile din ultimii doi-trei ani, însă trebuie să ne dăm seama dacă mai sunt necesare în contextul din prezent. “Un lucru important care mai reiese din analiza noastră este că avem nevoie de predictibilitate privind măsurile legislative. Acestea ar trebui să fie precedate de un proces de consultare eficient”, a spus Lucian Pamfile.

Acesta a mai declarat: “Un alt lucru pentru care noi tinerii din energie, la Future Energy Leaders, milităm este educarea publicului larg cu privire la industria energetică. Sunt concepte și lucruri complexe pe care și noi, tinerii la început de cariere, le înțelegem cu dificultate, cu atât mai mult este dificil pentru un consumator să înțeleagă – chiar și o factură”.

Analiza FEL a mai arătat că sunt patru domenii în care România ar trebui să lucreze în următorii ani pentru îmbunătățirea procesului de tranziție energetică și depășirea crizei energetice – producția de energie electrică, producția de gaze naturale, partea de infrastructură și partea de consum – consumatorii.

Astfel, potrivit expertului: “România ar trebui să-și asume și să-și alinieze o țintă a producției de  regenerabile mult mai mare, în linie cu RePowerEU, comparativ cu Planul Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice, deci peste 40%, pentru că potențial avem, dar trebuie să ne folosim de toate fondurile pe care le avem la dispoziție.

Un alt lucru important dar menționat puțin este stocarea energiei. Într-un sistem în care sursele de producție care au intermitență mare – mă refer la regenerabile, în special eolian și fotovoltaic – penetrează foarte mult sistemul energetic, sistemele de stocare nu sunt doar un “nice to have”, ci sunt un necesar pentru a putea preveni toate eventualele probleme care pot apărea în rețeaua de distribuție sau în rețeaua de transport.”

În ceea ce privește infrastructura energetică, sunt importante investițiile – care să facă mai flexibil tot acest sistem – și creștegrea gradului de instalare a contoarelor inteligente la nivel național, care să fie utile distribuitorilor și furnizorilor, a spus Lucian Pamfile. “Trebuie să recunoaștem că dezechilibrele create în sistemul energetic în prezent se datorează regenerabilelor, dar nu numai, pentru că se datorează și consumului. Este extrem de dificil să prezici un consum, cu atât mai mult dacă aceasta are și o injecție de producție”.

Tinerii din energie pleacă în alte țări doar ca să devină mai buni și să se întoarcă înapoi, a mai spus Lucian Pamfile, explicând că acest fenomen “Este o realitate. Noi credem în România, de aceea ne și implicăm și facem voluntariat în această organizație, FEL România. Ne dorim să contribuim cât de mult putem, să învățăm de la generațiile anterioare să devenim mai buni, să preluăm practic frâiele acestei industrii, în timp.

Comunitatea de tineri Future Energy Leaders este programul de tineret al Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei. Printre noi sunt tineri profesioniști din toate industriile și toate activitățile din sectorul energetic, cuprindem tot lanțul valoric, ceea ce reprezintă un avantaj din punct de vedere al cunoștințelor și expertizei din piață. Ne propunem să reprezentăm o platformă de comunicare și colaborare între noi, tinerii, și profesioniști”.

Surse: Financial Intelligence

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.