Jul 21, 2023

Mâine, în zi de week-end, prețul orar al energiei spot atinge 1.300 lei/MWh, nivel record al verii. Prețul zilei este dublu față de sâmbăta trecută

Prețul mediu de închedere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București aferent energiei cu livrare în data de 22 iulie, sâmbătă, este de 507 lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței, OPCOM.

Pentru o zi de week-end, prețul este mare, de peste două ori mai mare față de media de sâmbăta trecută, când media zilei a fost de doar 218 lei/MWh. În plus, prețul orar crește foarte mult în intervalele orare de seară, atunci când se oprește fotovoltaicul. Spre exemplu, mâine seară la ora 21.00 prețul orar este de 1.336 de lei/MWh. Potrivit datelor noastre, este cel mai mare preț orar înregistrat (fie zi, de week-end, fie zi de lucru), cel puțin de la începutul verii. Spre exemplu, acum o săptămână, cel mai mare preț orar a fost tot la ora 21.00, dar de doar 657 de lei/MWh.

A crescut și prețul orar din intervalele “cu soare”. Dacă acum o săptămână au fost patru intervale orare cu preț zero, mâine, cel mai mic preț orar al zilei este de 96 de lei/MWh, la ora 15.00.

“Pe piețele regionale și europene la termen se observă o inversare a tendinței în ceea ce privește prețurile: odata cu sfarsitul primăverii, acestea au început să crească, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică”, atrăgea atenția Asociația Furnizorilor de Energie Electrică (AFEER) la o întâlnire cu presa care a avut loc acum două săptămâni.

Dacă tendința se va menține, ar putea apărea o presiune pe furnizorii de energie electrică, în condițiile în care, mai nou, plafonul de decontare de către stat a costului mediu de achiziție este de 900 de lei/MWh. Este adevărat că ei primesc energie de la producători cu 450 de lei, prin mecanismul de achiziție centralizată, dar energia de aici nu este suficientă tot timpul.

Prețul mediu spot al zilei de mâine din România, de 103 euro/MWh, este al doilea cel mai mare din Europa Continentală (nu erau disponibile datele pentru Italia la ora redactării acestui text, după cel din Grecia (122 euro/MWh).

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.