Apr 25, 2023

Memorandum: Se încurajează cooperarea între Transgaz, Bulgartransgaz, FGSZ și SOCAR | InvesTenergy

Astăzi, 25 aprilie, s-a semnat Memorandumul de înțelegere pentru încurajarea cooperării între Transgaz (România), Bulgartransgaz (Republica Bulgaria), FGSZ (Ungaria), Eustream (Republica Slovacă) și SOCAR (Republica Azerbaijan).

Documentul de cooperare a fost semnat de către Virgil Popescu, minsitrul Energiei din România, Rossen Hristov, Ministrul Energiei din Bulgaria, Peter Szijjarto, Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, reprezentat de către Karel Hirman Ministrul Economiei din Slovacia și de Parviz Shahbazov, Ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, în cadrul unei ceremonii organizată la Sofia, la care au participat și președintele Republicii Bulgaria Rumen Radev, președintele Republicii Azerbaijan Ilham Aliyev și comisarul european pentru Energie Kadri Simson.

“Cooperarea este esențială pentru întărirea securității și independenței energetice! Prin întârirea cooperării asigurăm diversificarea rutelor de aprovizionare și furnizarea de cantități suplimentare de gaze naturale din Azerbaidjan către UE prin intermediul coridorului de transport existent al Inelului de solidaritate. Înțelegerea de astăzi arată, din nou, că este ireversibil procesul prin care renunțăm la dependența de gazul rusesc”, declară ministrul Virgil Popescu. Mai mult chiar, am propus sa lăsăm Memorandumul deschis pentru ca și alte state din regiune sa se alăture. Și aici mă gândesc la Republica Turcia, Republica Moldova sau Ucraina. Interconectarea s-a dovedit că nu este doar o măsură de solidaritate, ci un instrument pentru asigurarea aprozivionării și securității energetice, a subliniat Popescu.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.