Jul 19, 2023

Ministrul Burduja recunoaște că nu sunt bani pentru plata decontărilor către furnizori | InvesTenergy

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) are aprobate cereri de la furnizori pentru decontări în sumă de două miliarde lei, însă Ministerul Energiei nu are bani şi ar avea nevoie de un act normativ pentru a putea trage bani din taxa de solidaritate, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de Agerpres.
„M-am întâlnit cu asociaţiile de profil, cred că de cinci, şase ori în 3 săptămâni şi jumătate, 4 săptămâni. Deci m-am văzut constant cu ei, cât şi cu marii furnizori din sistemul energetic românesc. Am recepţionat acest mesaj (că sunt întârzieri cu efectuarea deconturilor). Sigur că Ministerul Energiei este de partea lor, pentru că noi ne dorim un sistem energetic sănătos, în care aceste companii să aibă fluxul financiar pentru a susţine zona de preţuri plafonate şi, sigur, compensările, pentru că ei practic le plătesc înainte consumatorului final. Deci acoperă aceste costuri ulterior, decontând după o validare la ANRE, de la Ministerul Energiei pentru consumatorii non-casnici, de la Ministerul Muncii pentru consumatorii casnici. În acest moment, noi avem solicitări aprobate de ANRE în valoare de 2 miliarde de lei, pe care Ministerul Energiei le-ar putea plăti mâine, dacă ar avea aceste surse bugetare în buget. Nu le avem şi încercăm împreună cu Ministerul de Finanţe şi cu Ministerul Muncii să găsim soluţia corectă pentru a putea plăti aceste sume de bani”, a explicat ministrul Energiei, scrie Agerpres.
Este posibil ca sumele să fie decontate din taxa de solidaritate aplicată profiturilor excepţionale pe care companiile din energie le-au înregistrat. Este însă nevoie de o ordonanţă de urgenţă în acest sens. Ministrul Energiei a participat marţi, la Cernavodă, la semnarea unui Memorandum de înţelegere între Nuclearelectrica şi Energocom, furnizorul de energie din Republica Moldova

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.