Mar 25, 2023

Ministrul Virgil Popescu, vești bune pentru regenerabili: Investiţiile noi nu vor fi supuse suprataxării, ţintele din PNRR vor fi depăşite. Adrian Borotea, RWEA: Există un interes crescut al investitorilor de a veni în România | InvesTenergy

„Există un interes crescut al investitorilor de a veni în România”, a declarat Adrian Borotea, vicepreşedintele RWEA – Asociația Română pentru Energie Eoliană, în cadrul conferinţei organizate de Antena 3 CNN și Income Magazine, cu tema „Energia verde – sustenabilitate și securitate energetică.

Soluţii de evitare a crizelor”. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a venit cu vești bune pentru regenerabili la acest eveniment. Investiţiile noi în energie nu vor fi supuse suprataxării, acesta fiind semnal de încurajare a investiţiilor în România, a anunţat acesta.

„Ne-am asumat ca ţară până în 2030, un procent de 30,7% energie regenerabilă şi vrem să-l facem mai ambiţios şi să-l creştem la 34%. Şi mă uit în piaţă şi cred că şi acest procent de 34% va fi depăşit. Prin PNRR s-au depus proiecte, urmând ca în aprilie să semnăm primele contracte (…). Deci există clar o dorinţă şi o cerinţă din piaţă pentru energie regenerabilă, dar trebuie şi partea de autorizaţii, de permise să urmeze rapid, ca să putem avea o instalare cu succes a acestor noi capacităţi de producţie care trebuie puse până în 2026. Practic sunt convins că ţintele din PNRR vor fi depăşite”, a afirmat ministrul Virgil Popescu, la conferința Antena 3 CNN și Income Magazine.

“Dacă e să comparăm cu anul trecut, lucrurile s-au îmbunătăţit în senul că avem acest plan integrat, ştim de ţintă că trebuie crescută la 34%, aşa cum ne-a spus astăzi ministrul Energiei. Există acea certitudine pentru investiţiile noi, care a fost păstrată în toate schimbările legislative de anul trecut, care spune că noile investiţii nu vor fi supuse suprataxării. Deci, acest lucru este foarte bun”, a precizat, la rândul său, Adrian Borotea.

Prezent la același eveniment, Dumitru Chiriță, Președintele ANRE, s-a declarat optimist în ceea ce înseamnă viitorul regenerabilelor în România: „În perioada 2022 până în prezent, la ANRE au venit investitori cărora le-am dat autorizații de înființare pentru peste 1000 de MW. Toți cei care vin pentru autorizațiile respective au și finanțările necesare. Mai avem în lucru încă 400 de MW. Pentru care vor fi acordate autorizații de înființare în perioada imediat următoare. Deci vorbim de 1400 MW care, în 2024, vor fi puși în funcțiune. Ceea ce este foarte bine pentru România”.

Sursa: InvesTenergy 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.