May 4, 2023

Parlamentul a adoptat legea privind noua taxă de solidaritate. OMV Petrom va plăti mai puțin | InvesTenergy

Contribuţia de solidaritate stabilită este de 350 lei pe tona de ţiţei procesat în activitatea de rafinare

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care s-a instituit contribuţia de solidaritate pentru societăţile care au activitate în extracţia ţiţeiului, gazelor naturale, huilei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute pentru rafinarea petrolului, după ce preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea acestuia în Parlament.

Deputaţii au adoptat – cu 182 voturi “pentru”, 38 de voturi “contra” şi 44 de abţineri – forma venită de la Senat a acestui proiect de lege, potrivit Agerpres. În urma reexaminării legii, senatorii au adoptat un amendament care prevede că “persoanele plătitoare de impozit pe profit potrivit art. 13 şi de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit art. 47 din Legea 227/2015, care desfăşoară activităţi în domeniile prevăzute de Regulamentul UE 1854/2022 şi care desfăşoară atât activităţi de extracţie a ţiţeiului cât şi de rafinare a ţiţeiului, datorează o contribuţie de solidaritate calculată conform art. 2 alin (13)”.

Acest alineat prevede: “Contribuţia de solidaritate datorată de către contribuabilii prevăzuţi la art. 1 alin (6) este de 350 lei pe tona de ţiţei procesat în activitatea de rafinare”. Potrivit unui alt amendament, “contribuabilii care în perioada 2018 – 2021 nu au obţinut producţie în domeniile prevăzute la art. 1 alin. (1) nu datorează contribuţia de solidaritate”. Potrivit calculelor specialiștilor, în nouă formă a proiectului de lege adoptată de Camera Deputaților și care urmează să fie promulgată de Președintele Iohannis, OMV Petrom ar urma să plătească o contribuție de solidaritate de trei ori mai mică, iar Black Sea Oil & Gas nu va plăti taxa de solidaritate.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.