Sep 28, 2023

Plan pentru un coridor energetic verde între sudul Balcanilor și nordul Europei, în care este implicată și România. Cum ne pregătim

Un “coridor energetic verde” între Grecia și Polonia ar permite transmiterea surplusului de energie fotovoltaică din Balcani către nord-vestul Europei și a energiei eoliene în direcția opusă. Țările implicate în această inițiativă, printre care și România, se pregătesc să o prezinte la ENTSO-E, scrie Balkan Green Energy News.

Germania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, România, Bulgaria și Grecia lucrează la un plan de consolidare a interconexiunilor electrice, ceea ce ar contribui la stabilitatea rețelei și ar permite integrarea mai multor surse regenerabile de energie. Inițiativa pentru un coridor de electricitate verde va fi prezentată Asociației Europene a Operatorilor de Transport și Sistem (ENTSO-E) până la 16 octombrie, a dezvăluit directorul executiv al operatorului bulgar ESO, Angelin Tsachev.

În cadrul unei mese rotunde de la Sofia, dedicată potențialului eolian onshore, el a spus că proiectul ar permite transmiterea energiei solare din sud-estul continentului, unde în unele zone există între 1.700 și 1.800 de ore de soare pe an. Asta în comparație cu 900 de ore în țări precum Polonia și Germania. În același timp, centralele eoliene din nord-vestul continentului ar putea trimite surplusul de energie electrică în cealaltă parte a Europei.

Tsachev a mai spus că sursele regenerabile din Bulgaria au depășit de mai multe ori centrala nucleară Kozlodui din țară în ceea ce privește producția de electricitate în această vară. Cu toate acestea, el a precizat că sunt necesare parcuri eoliene pentru a echilibra valul de energie solară. În ultimul an și jumătate, peste 1,7 GW din surse de energie regenerabilă au fost conectați la rețea și se așteaptă până la 300 MW în plus până la sfârșitul anului, a precizat șeful ESO. Ministrul Mediului și Apelor, Iulian Popov, a declarat că țara ar trebui să coopereze cu Grecia, România, Balcanii de Vest și Ucraina în ceea ce privește dezvoltarea sectorului energiei eoliene.

Și Grecia aspiră să devină un hub de transport cu proiecte de coridoare de energie verde

De menționat că, în martie, Grecia a propus Comisiei Europene și miniștrilor energiei un set de măsuri pentru a consolida interconexiunile dintre nordul și sudul continentului. Aceasta a inclus Balcanii de Vest în plan, ca zonă de tranzit spre Austria. În plus, Grecia urmează să se conecteze cu Cipru, Egipt și Israel prin cabluri submarine și să își îmbunătățească interconexiunile cu Italia și Turcia. Legăturile submarine ar permite, de asemenea, transmiterea de energie electrică regenerabilă din Egipt și din Peninsula Arabică spre Europa, mai arată sursa citată.

Cum se pregătește România

Dincolo de creșterea capacității instalate în eolian și fotovoltic, operatorul rețelei românești de transport, Transelectrica, a anunțat planuri de extindere a capacităților de interconexiune, pe toate direcțiile.

Până anul trecut în februarie, când a început războiul, focusul nostru era către sud și către vest, dar în prezent ne-am reorientat și am inițiat proiecte către est și nord, de interconexiune cu Republica Moldova și Ucraina, unele sunt mai  avansate, altele la început. Începem să devenim un pol de Securitate în zonă.

În prezent avem 11 linii de interconexiune de 400 kV, în 2030 vom ajunge la 16-18 linii, ceea ce ne va situa într-o poziție foarte bună, și va deschide orizontul către toate regiunile. Acum, capacitatea transfrontalieră este de 3.500 MW, și prin aceste investiții vom depășii 7-8.000 MW, deci potențialii investitori în energie regenerabilă vor putea să își vândă energia și pe piețele externe”, a spus recent directorul Dispeceratului Energetic Național (DEN) de la Transelectrica, Virgiliu Ivan.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.