Jun 13, 2023

Premieră în România: bateriile asigură 0,03% din producția de energie a României

Transelectrica, operatorul național de transport și sistem anunță că, după finalizatea testelor, în premieră în România, o instalație de stocare în baterii s-a calificat să asigure reglajul secundar al Sistemului Energetic Național (SEN). În dimineața zilei de 13 iunie, bateriile asigurau 0,03% din producția de energie electrică a țării, adică 2 MWh.

“Vă anunțăm că am finalizat testele de integrare a instalației de stocare cu baterii de acumulatoare în platforma Pieței de Echilibrare și în sistemul de conducere operativă a Sistemului Electroenergetic Național (EMS – SCADA). Instalația de stocare a fost calificată pentru furnizarea de servicii de echilibrare și poate funcționa în reglaj secundar frecvență – putere, cu comandă automată de la Dispecerul Energetic Național (DEN). Datele sunt disponibile pe website-ul Transelectrica, fiind în proces de îmbunătățire. Conceptul a fost dezvoltat de către Transelectrica, cu sprijinul Teletrans, filiala a Companiei”, se arată într-un anunț al Transelectrica, postat pe pagina de facebook a companiei:

Acest demers realizat în premieră este fundamental pentru sectorul energetic național, cu un rol esențial în susținerea eforturilor de integrare a centralelor electrice din surse regenerabile. ”Mulțumim pentru suportul și profesionalismul demonstrate de experții Teletrans în procesul de integrare și, în egală măsură, mulțumim investitorului în instalația de stocare! Această premieră reprezintă un pas important în abordarea sustenabilă a noilor provocări ale sistemului electroenergetic național, în contextul evoluțiilor actuale ale sectorului, pentru asigurarea siguranței sistemului. Totodată, creează premisele necesare accesului investitorilor în unități de stocare a energiei electrice”, se mai arată în postare.

LSG Group din Austria, prin firma locală Megalodon Storage, a dezvoltat, împreună cu o altă companie austriacă, și este deja în operare comercială o unitate de stocare în localitatea Căciulați din județul Ilfov, la nord de București. Până acum a fost în teste cu Transelectrica pentru a asigura atunci servicii de reglaj. Instalația de stocare are o putere maximă de 7 MW și o capacitate de încărcare/descărcare de 6 MWh.

“Instalația a fost racordată anul trecut, în octombrie, la rețeaua de distribuție a Enel. Investiția a început acum un an și a intrat în operare comercială de la 1 ianuarie 2023 – funcționăm pe piața intraday, încărcăm noaptea bateria și o descărcăm ziua. Am dorit să intrăm în piața serviciilor de sistem la Transelectrica și ne-am calificat la reglajul secundar și terțiar”, a declarat, recent, Gerhard Lipkovich, director pe România al LSG Group pentru E-nergia.ro. Acesta a mai spus că bateria Litiu-Ion este românească, produsă de Prime Techologies, în fabrica de la Cernica, de lângă București.

Reglajul secundar al SEN presupune un reglaj automat centralizat al frecvenţei (puterii de schimb cu corecţia de frecvenţă) pentru aducerea frecvenţei/puterii de schimb la valorile de consemn în cel mult 15 minute.

Pe 13 iunie, la ora 8 dimineața, producția internă de energie electrică era de 6.039 MWh. Cel mai mare producător era Hidroelectrica (2.862 MWh, reprezentând 46,86% din producția totală), urmată de fermele eoliene (1.138 MWh, adică 19,13%). Instalațiile de stocare asigurau, la aceeași oră, 0,03% din producție (adică 2 MWh).

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.