Statele Unite s-au angajat să sprijine utilizarea tehnologiilor inovatoare și sigure de energie curată, pentru a alimenta eforturile globale de decarbonizare, pentru a promova securitatea energetică la nivel mondial și pentru a oferi opțiuni pentru a realiza tranziția net zero în sectoarele energetice. Proiectele Phoenix și NEXT One Stop Shop sunt subprograme ale Programului de infrastructură fundamentală pentru utilizarea responsabilă a tehnologiei reactoarelor modulare mici (FIRST) al Departamentului de Stat al SUA. Proiectului Phoenix, inclusiv un atelier cu parteneri străini, va fi lansat în Capitala Slovaciei, Bratislava, pe 9 noiembrie 2023.
De altfel, John Kerry, reprezentantul special pentru climă al președintelui SUA, prezent, recent, la București, a anunțat acțiunile SUA pentru a promova rolul tehnologiilor nucleare noi în accelerarea tranziției către energie curată. Aceste acțiuni extind rolul de lider al României în construirea primului reactor modular mic (SMR) din Europa și în transformarea unei foste centrale pe cărbune pentru a promova energia nucleară.
Proiectul Phoenix a fost anunțat de către John Kerry la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice de la Sharm El Sheikh (COP27). La București, Kerry a anunțat că propunerile din Cehia, Slovacia și Polonia au fost selectate în mod competitiv pentru a participa la Proiectul Phoenix și vor primi sprijin pentru studii de fezabilitate privind trecerea de la producerea de energie în centrale pe cărbune la reactoare nucleare mici, păstrând, în același timp, locurile de muncă, prin recalificarea forței de muncă.
În timp ce se afla la București, secretarul Kerry a lansat și ghișeul unic Nuclear Expediting the Energy Transition (NEXT) pentru sprijinul SMR. Ghișeul unic va oferi țărilor din Europa și Eurasia care se apropie de deciziile de implementare a SMR la centrul virtual NEXT, unde pot aplica pentru o serie de instrumente și servicii avansate de pregătire a proiectelor. Aceste servicii pot include consultanță și servicii de consultanță tehnice, financiare și de reglementare, vizite de studiu pentru experți la instalațiile nucleare din SUA, laboratoare, inclusiv în universități, furnizarea selectată în mod competitiv a unui simulator SMR pentru a sprijini dezvoltarea forței de muncă ca centru regional de formare și parteneriate de la universitate la universitate pentru dezvoltarea curriculei, facultăți și studenți absolvenți și alte schimburi educaționale pentru a sprijini următoarea generație de ingineri, operatori și tehnicieni nucleari, care acordă prioritate celor mai înalte standarde internaționale de securitate nucleară, siguranță și neproliferare.
Pe de altă parte, aflați, recent, la București, John Kerry, Geoffrey Pyatt (secretarul adjunct de stat american pentru resurse energetice) şi preşedintele Băncii de Export-Import a SUA (EXIM), Reta Jo Lewis, au vizitat Centrul E2 din cadrul Universității Politehnica București, parte a programului U.S. Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST). Vizita a avut loc în contextul parteneriatului strategic între SUA şi România în domeniul energiei nucleare şi al cooperării pentru implementarea tehnologiei SMR cu numeroase beneficii pentru decarbonare, securitate energetică şi acces la energie curată şi sigură.
În aceeași perioadă, la București s-au aflat și Jake Levine, Chief Climate Officer (CCO) al Corporației pentru Finanțare pentru Dezvoltare Internațională (DFC) din SUA, alături de alți oficiali ai DFC, pentru a participa la Summitul Celor Trei Mări.
Levine a făcut parte din delegația oficială a SUA la summit, condusă de trimisul prezidențial special pentru climă John Kerry, și a inclus președintele Export Import Bank, Reta Jo Lewis, secretarul adjunct de stat pentru resurse energetice Geoffrey Pyatt, precum și reprezentanți ai Departamentului de Comerț și Departamentul Energiei.
Jake Levine a subliniat angajamentul DFC de a oferi până la 300 de milioane de dolari pentru finanțarea Fondului de investiții al Celor Trei Mări, care va sprijini investițiile ce sporesc securitatea energetică, inclusiv prin facilitarea diversificării piețelor energetice și prin promovarea dezvoltării energiei curate, care poate reduce expunerea la riscul continuu al manipulării rusești.
În timpul Forumului, Levine a subliniat, de asemenea, investițiile mai largi ale DFC în Europa Centrală și de Est, angajamentul de durată al DFC de a sprijini Ucraina și sectorul său privat și modul în care acestea reflectă sprijinul DFC pentru diversificarea energetică și securitatea regiunii pe fondul agresiunii ruse neprovocate și scandaloase.
Ca parte a delegației SUA, Jake Levine s-a întâlnit cu președintele României Klaus Iohannis și cu premierul Marcel Ciolacu și a vizitat Centrul de Explorare Energetică NuScale de la Universitatea Politehnica din București.
În marja summit-ului Celor Trei Mări, Jake Levine și alți oficiali DFC au participat la Forumul Economic SUA – România – Innovation for Prosperity și s-au întâlnit cu clienți actuali și potențiali interesați să afle mai multe despre activitatea DFC în regiune și despre modalitățile prin care aceasta poate cataliza investițiile din sectorul privat.
U.S. International Development Finance Corporation (DFC) colaborează cu sectorul privat pentru a finanța soluții la cele mai critice provocări cu care se confruntă lumea în curs de dezvoltare astăzi. Investește în diverse sectoare, inclusiv energie, sănătate, infrastructură, agricultură, întreprinderi mici și servicii financiare. Investițiile DFC respectă standarde înalte și respectă mediul, drepturile omului și drepturile lucrătorilor.