Mar 26, 2023

România a respectat planul UE: și-a redus consumul de gaze cu peste 15% în 2022

Consumul de gaze naturale al României a scăzut cu 16% anul trecut, iar Romgaz a avut o cotă de piaţă de 50% din totalul consumului, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, în cadrul dezbaterii „Future Economy – Tendinţe economice 2023 – provocări şi oportunităţi”, organizat de ziarul News și Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA). Reamintim, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus, iar Consiliul European (format din șefii de stat și de guvern ai țărilor membre UE) au aprobat reducerea consumului de gaze cu 15% față de consumul mediu din ultimii cinci ani.

„Din punct de vedere al pieţei gazelor a fost o schimbare mare de paradigmă în ceea ce priveşte atât siguranţa în aprovizionare, cât şi volatilitatea excesivă a preţurilor. În acest moment, ne uităm că pe parcursul anului trecut, în România, consumul de gaze naturale a scăzut cu 16% şi, din totalul consumului, Romgaz a avut o cotă de piaţă de 50%, iar din consumul din gaze din producţie proprie peste 60%. Asta arată că această companie, deţinută majoritar de către statul român, a îndeplinit şi şi-a îndeplinit toate obligaţiile în a asigura securitatea energetică, în special al consumatorului casnic, cât şi al producătorilor de energie termică. În anul 2022 ne-am îndeplinit în proporţie de 98% planul de investiţii. A fost cel mai mare plan de investiţii din istoria companiei, de peste 5,5 miliarde de lei. Pentru anul 2023 am estimat undeva la 2,3 miliarde, din care 800 de milioane sunt exclusiv pentru Neptun Deep şi restul este pentru menţinerea producţiei actuale”, a mai spus Răzvan Popescu.

Acesta a explicat că, pentru următorii ani, până ce proiectul Neptun Deep va intra în producţie, în 2026 – 2027, România se va baza pe producţia onshore, pe care trebuie să o păstreze la un nivel adecvat, în condiţiile unui declin natural al acesteia de 2,5% anual.

Popescu a declarat că proiectul Neptun Deep evoluează conform planului. „Aşteptăm decizia de investiţii a partenerului, estimată undeva în luna iunie a anului acesta. Deci, mai este puţin până atunci. Romgaz şi-a asumat această decizie de investiţii în momentul în care a achiziţionat participaţia Exxon Mobile”, a spus Răzvan Popescu.

Acesta a afirmat că îşi păstrează estimarea de emitere de obligaţiuni în prima jumătate a anului 2024.

În ceea ce priveşte zacamântul Caragele, el a declarat că se află în producţie din 2009. Sonda de mare adâncime produce din 2019. În acest moment se află în producţie 13 sonde şi estimează să mai fie săpate încă 8 sonde şi încă 2 condiţionat de rezultatele acestora.

Sursa: Focus Energetic

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.