- România va licita 1.000 MW de energie eoliană terestră și 1.000 MW de energie solară fotovoltaică, în conformitate cu angajamentele asumate prin Planul Naţional de Redresare și Rezilienţă (PNRR) și cu obiectivele țării privind energia regenerabilă
- Schema CfD și prima rundă de licitații sunt organizate cu suportul BERD
- Este prima licitație dintr-un plan multianual pentru atribuirea de CfD pentru 10 GW de energie eoliană terestră și solară până în 2030
România lansează în curând prima sa licitație pentru o schemă de sprijin prin Contracte pentru Diferenţă (lb. eng. Contracts-for-Difference (CfD)) pentru energie regenerabilă, potrivit unui copmunicat BERD. Proiectele de energie eoliană terestră și proiectele solare fotovoltaice (PV) cu o capacitate totală de 2.000 MW vor fi sprijinite printr-o schemă CfD cu o maturitate de 15 ani. Licitația va fi lansată în perioada următoare, ofertanții câștigători fiind așteptați să fie anunțați în noiembrie 2023.
BERD cooperează împreună cu Ministerul Energiei și cu alte autorități române relevante pentru a crea cadrul legal și de reglementare necesar pentru schema de sprijin CfD și pentru a implementa procesul de licitație competitivă pentru prima rundă de licitații din 2023.
BERD a sprijinit implementarea de licitații pentru energie regenerabilă în multe țări în care operează. Până în prezent, BERD a investit peste 10,5 miliarde de euro în 514 proiecte în România.