Aug 9, 2023

Schema de plafonare-compensare va fi ajustată. Scenarii în lucru. Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, vine cu soluția: o schemă de protecție cu vouchere în energie | InvesTenergy

Comisia Europeană a recomandat statelor membre să pună capăt măsurilor de sprijin pentru preţurile la energie până la finele acestui an. Este o recomandare, nu o obligație, dar cu toate acestea autoritățile din România lucrează la scenarii de eliminare a schemei de plafonare-compensare. Se ia în calcul eliminarea treptată a plafonului, respectiv o  ajustare a pragurilor și a actualei scheme sau introducerea unor vouchere, potrivit unor surse guvernamentale.

„Noi intenționăm, împreună cu ANRE, să ne organizăm din timp pentru a discuta diverse scenarii. În acest moment, avem un cadru legislativ, aplicabil până în martie 2025, pe schema de plafonare-compensare. Cel puțin la nivelul Bruxelles-ului, până în primăvara viitoare, nu se anticipează vreo procedură de a forța statele membre să renunțe la aceste măsuri….. Suntem încă la un nivel preliminar, dar nu aș vrea să mai trăim momentele când trebuiau făcute ordonanțe de azi pe mâine, sau de pe o săptămână pe alta, din cauza evoluțiilor foarte rapide din piață. Trebuie să ne pregătim din timp și, dacă se pune problema ajustării acestor praguri și a actualei scheme, o vom face într-un mod transparent, într-o deplină consultare cu piața și cu cetățenii”, a precizat recent ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Euronews.

„În situaţia în care noi majorări de preţuri la energie vor necesita implementarea de măsuri de sprijin, acestea ar trebui să fie concentrate pe protejarea gospodăriilor şi firmelor vulnerabile, să fie accesibile din punct de vedere fiscal şi să păstreze stimulentele pentru economisirea energiei”, a transmis Comisia Europeană, în primăvara acestui an.

Fostul Ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu vine cu soluția – o schemă de protecție cu vouchere în energie.

Cum ar putea funcționa această schema, potrivit lui Răzvan Nicolescu:

1. stabilești o sumă pe care vrei să o dai și un număr corespunzător de vouchere;

2. primești numai dacă ceri;

3. completezi declarație notarială pe proprie raspundere cu veniturile din anul anterior sau costurile cu energia raportat la venituri în cazul agenților economici;

4. faci minim cinci categorii de vulnerabilitate;

5. dai vouchere de investiții și de plată a facturilor în funcție de suma stabilită inițial și de cererile primite. Așa faci și alocarea între categorii.

6. voucherele sociale (roșii) se pot utiliza pentru plata tuturor tipurilor de energie;

7. voucherele pentru investiții (galbene) se pot utiliza pentru eficiența energetică și capacități proprii de producție.

8. o autoritate a statului verifică aleatoriu unele cereri. Ai mințit în declarații și te-au prins, e penal”.

Am pierdut doi ani! S-a făcut o mare risipă! I-am îmbogățit pe unii nemeritat! Înapoi la decență și normalitate!, scrie Răzvan Nicolescu, pe pagina lui de facebook.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.