Jul 28, 2023

Sebastian Burduja despre Centrala Hidroenergetică cu Acumulare prin Pompaj Tarnița-Lăpuștești: un proiect de decenii, uitat prin sertare; mi-am asumat să facem tot posibilul pentru a transforma acest vis în realitate

România are nevoie de proiectul Centralei Hidroenergetice cu Acumulare prin Pompaj Tarnița-Lăpuștești şi mi-am asumat să facem tot posibilul pentru a transforma acest vis în realitate, a anunţat ministrul energiei Sebastian Burduja.

Societatea  de  Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), aflată în subordinea Ministerului Energiei, a pus în dezbatere publică proiectul Centralei Hidroenergetice cu Acumulare prin Pompaj Tarnița-Lăpuștești, până pe 8 august.

Sebastian Burduja  a scris: “Se numește Tarnița-Lăpuștești. Un proiect de decenii, care a fost adesea pomenit, încercat și uitat prin sertare. Mi-am asumat să facem tot posibilul pentru a transforma acest vis în realitate.

Este exact genul de proiect de care România are nevoie, iar timpul lui a venit. Energie verde, investiție strategică, echilibrare de sistem. M-am consultat cu zeci de specialiști de la începutul mandatului — din Transelectrica, din companiile de sub autoritatea ministerului (SAPE, Hidroelectrica și multe altele). Și am stabilit să punem lucrurile în mișcare.

Zis și făcut. Astăzi SAPE a publicat anunțul prin care consultăm piața pentru a identifica cele mai bune soluții de proiectare a acestui obiectiv. Puterea instalată va putea fi până la 1GW (patru turbine de câte 250MW fiecare). El nu se va face de azi pe mâine, dar se va face. Cu bani europeni – ideal din Fondul pentru Modernizare – și investitori serioși. Și cu exploatarea tuturor studiilor pe care România le are cu privire la acest obiectiv, studii realizate în ultimele decenii, care trebuie aduse la zi.

Fiecare participant la acest proces de consultare a pieței poate prezenta până pe 8 august, ora 12:00, o ofertă neangajantă estimativă cât mai detaliată. Așteptăm o participare cât mai largă. Cu toată energia: înainte, împreună!”

Sursa: Financial Intelligence

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.