Apr 4, 2023

Tranziția ecologică nu va fi perfectă și vom avea nevoie de gaze naturale, spune CEO-ul Consiliului Mondial al Energiei

  • “Am început cu o eră a energiei pentru pace, am trecut printr-o eră a energiei pentru prosperitate, iar acum suntem în această eră a energiei pentru oameni și planetă”, spune Angela Wilkinson, de la Consiliul Mondial al Energiei.
  • Comentariile ei vin după ce Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice a publicat recent un raport major care sublinia necesitatea unei acțiuni urgente.
  • Potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres, raportul IPCC reprezintă „un apel clar la accelerarea masivă a eforturilor de combatere a schimbărilor climatice”.

Planeta pare a fi la o răscruce majoră când vine vorba de îndeplinirea obiectivelor legate de climă. Discuțiile despre modul de atenuare a efectelor schimbărilor climatice sunt strâns legate de tranziția energetică, care poate fi văzută în linii mari ca un plan de trecere de la combustibilii fosili la un sistem în care domină sursele regenerabile.

Este dificil de prezis cum se va desfășura tranziția, având în vedere că depinde de o combinație complexă de factori, cum ar fi tehnologia, finanțele și cooperarea internațională.

„Trebuie ca electrificarea să meargă mai repede”, a spus Angela Wilkinson, secretarul general și CEO al Consiliului Mondial al Energiei cu sediul la Londra, într-o discuție moderată de CNBC.

„Vrem să fie mai multă electrificare cu energie regenerabilă”, a adăugat ea, înainte de a recunoaște că va fi nevoie de foarte multă muncă.

„Nu putem lăsa perfecțiunea să fie dușmanul binelui în asta, nu? Realitatea este că, pentru a crește sursele regenerabile la scară, va trebui să avem și alți prieteni în mix, va trebui să construim mai multe punți de energie curată.”

Ideea de a folosi gazul ca combustibil de „tranziție” care va reduce decalajul dintre o lume dominată de combustibili fosili și una în care sursele regenerabile sunt majoritare nu este una nouă și a fost sursa dezbaterilor aprinse de ceva vreme.

Este hidrogenul răspunsul?

În ultimii ani, hidrogenul a fost prezentat ca un instrument potențial crucial în trecerea către un viitor net zero emisii.

Descris de Agenția Internațională pentru Energie ca un „purtător de energie versatil”, hidrogenul are o gamă variată de aplicații și poate fi utilizat într-o gamă largă de industrii.

O metodă de producere a hidrogenului implică electroliza, un proces prin care un curent electric împarte apa în oxigen și hidrogen.

Unii numesc hidrogenul rezultat „verde” sau „regenerabil” dacă electricitatea utilizată în procesul de electroliză provine din instalații de energie regenerabilă, cum ar fi fermele eoliene sau solare.

În ultimii câțiva ani, marile economii și întreprinderi s-au uitat la sectorul hidrogen verde în curs de dezvoltare pentru a decarboniza industriile, deși marea majoritate a producerii de hidrogen astăzi se bazează încă pe combustibili fosili.

Privind imaginea de ansamblu, Wilkinson de la World Energy Council a subliniat că nu există răspunsuri simple. „Nu este vorba despre o simplă problemă de a schimba o tehnologie cu o altă tehnologie”, a spus ea. „Este o provocare mult mai complexă decât atât.”

Preocupările IPCC

În martie, Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice a publicat un raport major în care sublinia necesitatea unei acțiuni urgente, secretarul general al ONU descriindu-l drept un „ghid de supraviețuire pentru umanitate”.

Într-o declarație, Antonio Guterres a spus că raportul reprezintă „un apel clar de a accelera masiv eforturile de combatere a schimbărilor climatice din partea fiecărei țări,  a fiecărui sector și în fiecare interval de timp”.

În calitate de CEO al unei organizații înființate în 1923, Wilkinson de la World Energy Council a căutat să contextualizeze dezbaterea actuală.

„Am început într-o eră a energiei pentru pace, am lucrat printr-o eră a energiei pentru prosperitate, iar acum suntem în această eră a energiei pentru oameni și planetă”, a spus ea.

„Și necesită nu doar o schimbare în gândirea despre ceea ce trebuie să facem, ci necesită o schimbare în gândirea cu cine trebuie să facem asta.”

„Așa că, dacă vrem cu adevărat să realizăm ceea ce cere IPCC, trebuie să ne amintim că tranziția energetică are loc alături de tranzițiile industriale, se întâmplă alături de tranzițiile politice.”

Wilkinson a susținut, de asemenea, că epoca actuală ar necesita colaborare peste granițe, sectoare și generații.

Sursa: Financial Intelligence

 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.