Provocări pentru operatorii de distribuție: banii, prețurile, legislația, specialiștii
“Avem mare nevoie de lucrări de modernizări în rețele. Apreciem deschiderea ANRE și a Comisiilor de specialitate din Parlament către distribuitori. Cred că se schimbă polaritatea, operatorii de distribuție sunt foarte importanți în acest moment, noi asigurăm echilibrul, injectăm energia produsă în rețea și ne asigurăm că rețelele pot primi energie fără să afecteaze consumatorii finali, să avem continuitate și siguranță în alimentarea cu energie”, a declarat Mihaela Suciu, Director General Distribuție Energie Electrică România – DEER, la Conferința anuală InvesTenergy, cu tema “Investim și acționăm responsabil în Energie”.
În acest sens, pentru această provocare, DEER este implicată într-un proiect – Horizon Europe, alături de 36 parteneri din 12 țări, în zona de cercetare a impactului prosumatorilor în rețelele de distribuție. Un proiect de 8 milioane de euro.
Mihaela Suciu consideră că mecanismul pentru achiziție centralizată a energiei electrice pentru CPT a salvat distribuția de energie. “Dacă nu ar fi fost acest mecanism, cred că am fi ajuns cu toții (operatorii de distribuție – n.r.) în colaps. Nu am mai fi avut putere să susținem investițiile. O soluție pentru viitor pentru distribuția de energie și scăderea presiunii pe tarife pentru utilizatorii finali ar fi un mecanism agregat de achiziție energie pe termen lung. Nu cred ca este suficient MACEE până în martie 2025. Până la urmă, totul se reduce la tariful la energie elelectrică și presiunea pe utilizatorul final”, a precizat Directorul General al DEER.
Cele mai mari provocări pentru operatorii de distribuție, în acest moment, sunt deficitul de cash, volatilitatea prețului pentru consumul propriu tehnologic (CPT), lipsa de predictibilitate legislativă și lipsa specialiștilor la nivelul nevoilor. ” În ceea ce privește activitatea DEER, ne-am confruntat și, din păcate, încă ne mai confruntăm, chiar dacă într-o proporție mult mai mică, cu una dintre cele mai mari provocări: deficitul de cash. În continuare, înregistrăm întârzieri de plată de la furnizorii de energie. Suntem nevoiți să apelăm la credite bancare, sperăm să reușim să facem asta fără probleme. Sigur, faptul că ANRE a decis o creștere a tarifelor de distribuție începând cu 1 aprilie 2023, așa cum prevede legislația, reprezintă o gură de oxigen pentru toate distribuțiile. O altă preocupare majoră pentru DEER (dar care s-a mai clarificat în acest an) a fost volatilitatea prețului de achiziție pentru CPT. În 2022, creșterile de preț au fost atât de mari, încât toate sursele de finanțare au fost direcționate către finanțarea achiziției CPT. De asemenea, o provocare pentru întreg sectorul o reprezintă lipsa de predictibilitate, din cauza deselor modificări ale cadrului legislativ: pe de o parte, se modifică des și profund legislația europeană, iar, pe de altă parte, și cea națională, care trebuie să fie aliniată la cea europeană. Pe lângă legislația primară, intervine și legislația secundară, elaborată de către ANRE. Evident, ne afectează și pe noi criza forței de muncă, lipsa specialiștilor pe această piață, motiv pentru care suntem preocupați pentru a forma, a atrage și a asigura continuitatea generațiilor de energeticieni”, a spus Mihaela Suciu.
Distribuție Energie Electrică România – DEER a fost Partener Oficial al Dublului Eveniment InvesTenergy, organizat în data de 10 octombrie.
Sursa: InvesTenergy