Consiliul UE a adoptat, marţi, noi norme vizând reducerea consumului final de energie la nivelul UE cu 11,7% în 2030, însă statele membre vor beneficia de flexibilitate în atingerea obiectivului, informează un comunicat de presă al preşedinţiei spaniole.

Statele membre vor asigura în mod colectiv o reducere a consumului final de energie cu cel puţin 11,7% în 2030, comparativ cu previziunile privind consumul de energie pentru 2030 efectuate în 2020. Aceasta înseamnă o limită superioară a consumului final de energie al UE de 763 de milioane de tone echivalent petrol şi de 993 de milioane de tone echivalent petrol pentru consumul primar.

Limita de consum pentru consumul final va fi obligatorie pentru statele membre în mod colectiv, în timp ce obiectivul privind consumul de energie primară va fi orientativ. Consumul final de energie reprezintă energia consumată de utilizatorii finali, în timp ce consumul de energie primară include, de asemenea, cuantumul utilizat pentru producerea şi furnizarea de energie.

Obiectivul anual privind economiile de energie pentru consumul final de energie va creşte treptat din 2024 până în 2030. Statele membre vor asigura noi economii anuale de 1,49% din consumul final de energie, în medie, în această perioadă, ajungând treptat la 1,9% la 31 decembrie 2030.

Statele membre pot include, în calcularea obiectivului, economiile de energie realizate prin măsuri de politică în temeiul Directivei actuale şi al celei revizuite privind performanţa energetică a clădirilor, măsurile care decurg din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (pentru instalaţii, clădiri şi transporturi) şi măsurile de urgenţă în domeniul energiei.

Noile norme instituie o obligaţie specifică pentru sectorul public de a realiza o reducere anuală a consumului de energie de 1,9%, care poate exclude transportul public şi forţele armate. În plus, statelor membre li se impune să renoveze anual cel puţin 3% din suprafaţa totală a clădirilor deţinute de organele administraţiei publice.

Directiva a fost adoptată formal. În prezent, textul va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE şi va intra în vigoare 20 de zile mai târziu.

Sursa: Financial Intelligence