Oct 19, 2023

A 2-a iarnă de război în energie, Profit Energy Forum

Astăzi are loc a VII-a ediție a Forumului ”A doua iarnă de război în energie”, organizată de publicația Profit.

Dna Silvia Vlăsceanu, Directorul Executiv al HENRO, s-a alăturat evenimentului și a discutat subiecte de actualitate la nivel național și european:

”Europa și a asumat un ritm mult prea accelerat într-un moment în care nu exista pandemie și nu erau conflictele militare de astăzi. Momentul în care s-au luat aceste angajamente era complet diferit de realitatea de astăzi. Măsurile ar trebui adaptate, pentru că trebuie să ținem cont de suportabilitate.”

Despre acordul între Franța și Germania referitor la energia nucleară, încheiat la Consiliul European:

”În urma acordului, se poate acorda sprijin prin contracte CfD inclusiv pentru centralele nucleare existente, în curs de retehnologizare, nu doar pt cele noi. Temerea Germaniei a fost că Franța, prin acordarea de sprijin de tip CfD centralelor nucleare în curs de retehnologizare, va distruge competitivitatea economică în Europa, ca urmare a prețului mic la energie electrică. Acordul prevede că toate masurile care ar putea afecta competitivitatea să fie discutate de DG Competition și fiecare stat să-si poată stabili propriul mix energetic.

Energia nucleară este energie curată, cu impact redus asupra mediului. Este poate chiar mai puțin poluantă decât sursele regenerabile, având în vedere emisiile asociate proceselor de exploatare a resurselor minerale pentru construirea surselor regenerabile și a echipamentelor aferente: cererea de cobalt va crește de 6 până la 21 de ori până în 2040 comparativ cu nivelul anului 2020; cererea de magneziu pentru fabricarea bateriilor vehiculelor electrice ar trebui să crească de 5 ori în următorii 10 ani; cererea de pământuri rare va crește de 3 până la 7 ori până în 2040 față de nivelul anului 2020.”

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.