Sep 22, 2022

Acționarii Nuclearelectrica au aprobat Strategia de implementare a Reactoarelor Modulare Mici (SMR) de tip NuScale pe amplasamentul de la Doiceşti | InvesTenergy

Acționarii Nuclearelectrica au aprobat, în ședința AGA de astăzi, 22 septembrie, Strategia de implementare a Proiectului de Reactoare Modulare Mici (SMR) de tip NuScale pe amplasamentul de la Doiceşti.

Ministerul Energiei a solicitat acționarilor să aprobe strategia. Potrivit Acordului Investitorilor, se va constitui o societate pe acțiuni care se va ocupa de dezvoltarea SMR la Doicești. Nuclearelectrica va participa la constituirea noii societăți, în conformitate cu prevederile Acordului Investitorilor.

În proiectul Strategiei Energetice a României pentru perioada 2022-2030, cu perspectiva anului 2050, aflat în consultare publică, în Programul de investiții prioritare este inclus ca obiective  creșterea capacităților energetice nucleare, retehnologizarea Unității 1 și finalizarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă precum și pregatirea infrastructurii aferente dezvoltării de reactoare mici modulare, tip SMR.

Proiectul “Dezvoltarea primul reactor modular mic (SMR) NuScale pe amplasamentul fostei termocentrale din Doicesti, județul Dâmbovița”, a demarat cu o serie de evenimente dedicate informării locale. Consiliul Judetean Dâmbovița, alături de Primăria Doicești, Nuclearelectrica și E-Infra, au organizat mai multe conferințe.

La finalul lunii mai 2022, Nuclearelectrica, compania america NuScale și E-Infra au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița, deținut de Nova Power & Gas, E-Infra Holding.

Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA, pentru a identifica și evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.

O centrală NuScale cu 6 module, așa cum intenționează România să instaleze, va avea astfel o capacitate instalată de 462 Mwe (aprox. 65% din puterea unui reactor nuclear CANDU de la Cernavoda) și va putea alimenta 46.200 case, de exemplu, dacă luăm în considerare un consum mediu de 10 kw/casă.

Reactoarele modulare mici NuScale se bazează pe tehnologia reactoarelor cu apă ușoară presurizată (PWR), care are o istorie de peste 60 ani în care este în prezent folosită comercial în peste 300 de reactoare PWR în lume. Reactoarele modulare mici NuScale sunt modulare, pot fi construite cu ușurință într-un timp mult mai scurt în zone greu de accesat sau izolate, sau pe foste centrale. Acestea au o tehnologie avansată in ceea ce priveste masurile de securitate nucleara, care înglobează cele mai noi cercetări in domeniu și oferă siguranță crescută centralei și flexibilitate în modul în care este instalată și operată.

Sursa: InvesTenergy 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.