Jan 16, 2023

ANAF verifică toate companiile din energie care ar trebui să plătească taxa de solidaritate

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a anunţat, astăzi, la Prima News, că au fost începute verificările asupra modului în care este calculată cifra de afaceri, nu numai a companiei OMV Petrom, ci a tuturor companiilor care pot intra sub incidenţa OUG 186, precizând că nu are nicio legătură activitatea desfăşurată de OMV Petrom din România cu una desfăşurată de OMV în Austria legat de această contribuţie de solidaritate, informează News.ro.

“Am început deja verificările amănunţite asupra modului în care este calculată cifra de afaceri, nu numai a companiei OMV Petrom, ci a tuturor companiilor care pot să intre sub incidenţa Ordonanţei de Urgenţă 186. Când vom fi finaliza aceste verificări, vom şti cu exactitate care dintre companiile din România datorează această contribuţie de solidaritate. Trebuie să fim foarte atenţi pentru că termenul final de depunere a situaţiilor financiare pentru companiile din România este sfârşitul lunii mai. Dar cu probabilitate de 99,9% vom şti undeva am estimat eu în maxim două săptămâni ce companii se încadrează pe prevederile Ordonanţei 186”, a afirmat şeful ANAF.

El a precizat că în privinţa contribuţiei de solidaritate nu există nicio legătură între activitatea desfăşurată de OMV Petrom în România şi cea a OMV în Austria.

“OMV Petrom este o companie româneasă, cu sediul în România, care îşi plăteşte toate impozitele şi taxele în România. OMV Austria primeşte doar de la compania din România dividendele aferente procentului de 51,15 % care este numărul de acţiuni pe care îl are. Restul de acţiuni sunt împărţite la statul român sau la societăţi juridice, fonduri de investiţie din România. Nu are nicio legătură activitatea desfăşurată OMV Petrom din România cu o activitate desfăşurată de OMV în Austria legat de această contribuţie de solidaritate. Singura întrebare este dacă acel prag de 75% este sau nu este atins pentru activitatea companiei OMV Petrom, nu discutăm de grupul OMV. Trebuie să fim atenţi să vedem dacă este calculat corect, dacă este interpretată legea fiscală corect şi dacă nu s-au încercat anumite inginerii financiare în stabilirea acestui prag”, a mai transmis Lucian Heiuş.

OMV Petrom se află într-un conflict deschis cu autorităţile fiscale din România, în urma anunţului companiei că nu va plăti contribuţia de solidaritate, motivând că veniturile din extracţia hidrocarburilor şi rafinare nu depăşesc 75% din cifra de afaceri, condiţie prevăzută atât în regulamentul european, cât şi în Ordonanţa prin care acesta a fost implementat în legislaţia autohtonă.

Sursa: Bursa.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.