Sep 21, 2022

ANRE urmează să aprobe revizuirea metodologiei privind majorarea limitei de preţ pe pieţele de energie electrică

ANRE, în calitatea sa de autoritate administrativă autonomă, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, care are drept obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei de energie şi gaze naturale, se preocupă activ de situaţia funcţionării pieţelor de energie electrică din România în ideea creării condiţiilor optime pentru asigurarea cu energie electrică a clienţilor finali, arată comunicat de presă transmis redacţiei.

Potrivit sursei citate, având în vedere preţurile ridicate pe pieţele de energie electrică din ultima perioadă, ANRE, împreună cu autorităţile de reglementare din statele membre ale UE, sub egida ACER, urmează să discute şi să aprobe revizuirea metodologiei care guvernează majorarea automată a limitei de preţ pe pieţele unice de energie electrică pentru ziua următoare (PZU) şi intrazilnice (PI) din Europa. Aceste pieţe au un mecanism automat de ajustare a preţurilor maxime în cazul preţurilor extraordinar de ridicate.

Scopul revizuirii metodologiei este de a limita creşterea preţului maxim pe pieţele spot, permiţând consumatorilor şi participanţilor la piaţă să se adapteze treptat şi mai bine la situaţia deficitului de energie de pe piaţă.

În data de 3 octombrie 2022 ACER organizează un workshop public, în sistem online, în care prezintă părţilor interesate propunerile operatorilor nominalizaţi ai pieţei de energie electrică privind revizuirea regulilor care definesc preţurile maxime şi minime ale pieţelor de energie electrică PZU şi PI (Public consultation).

În vederea elaborării unui punct de vedere centralizat care să reflecte opiniile participanţilor la piaţa din România şi de a-l transmite către ACER, ANRE invită părţile interesate să transmită propuneri şi observaţii pe acest subiect, până la data de 28 septembrie 2022, la adresa de email srpee@anre.ro.

Modificările propuse vor respecta prevederile regulamentului privind piaţa internă a energiei electrice, precum şi a celui privind alocarea capacităţilor şi gestionarea congestionării. Autorităţile de reglementare şi ACER vor evalua dacă modificările propuse sunt adecvate scopului, având în vedere situaţia excepţională a pieţei şi posibila evoluţie a acesteia, se mai arată în comunicat.

Sursa: Bursa.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.