Nov 9, 2022

Anunț în cadrul Conferinţei ONU privind schimbările climatice: US Exim Bank finanțează construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă | InvesTenergy

Trimisul prezidențial special al SUA pentru climă, John Kerry, președintele României, Klaus Iohannis, și ministrul român al energiei, Virgil Popescu, au participat la lansarea anunțului de către US Exim Bank, la Pavilionul SUA US Exim Bank a emis două scrisori de intenție privind două împrumuturi,  de peste 3 miliarde de dolari, pe care este gata să le acorde României pentru construcția Reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă.

Un prim împrumut de circa 50 milioane dolari va sprijini derularea Fazei 2 a proiectului unităților 3 și 4, care se referă la lucrări preliminare de inginerie critică. Apoi, împrumutul de 3 miliarde dolari va acoperi contribuția americană în proiectul în ansamblul său, a anunțat ministrul Energiei Virgil Popescu.

În legătură cu aceste împrumuturi, premierul Nicolae Ciucă a spus că România face paşi importanţi către independenţa sa energetică, printr-o tehnologie curată. ”Astăzi, la Conferinţa ONU privind schimbările climatice, a fost îndeplinită o etapă importantă pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă. În prezenţa Preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a Reprezentantului Special al Preşedintelui SUA pentru Climă, John Kerry, Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanţeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare construcţiei celor două reactoare, şi cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare propriu-zisă a proiectului”, a afirmat Șeful Executivului.

Potrivit lui Ciucă, ”prin cele două scrisori de intenţie înmânate ministrului Energiei, Virgil Popescu, este asigurată aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanţare”. În cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27), US Exim Bank a anunțat emiterea a două scrisori de interes pentru finanțarea serviciilor tehnice de pre-proiect furnizate de SUA în legătură cu proiectul Unitățile 3 și 4 de la Cernavoda, dezvoltat de filiala Societății Naționale Nuclearelectrica S.A.

Pe baza informațiilor preliminare prezentate, EXIM va putea lua în considerare finanțarea până la 50 000 000,00 USD din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) și până la 3 miliarde USD din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie și de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica. România are un parteneriat îndelungat și de încredere cu SUA în domeniul nuclear, încheiat în octombrie 2020, prin Acordul interguvernamental (IGA) România – SUA în domeniul energiei nucleare, care a fost ratificat și de Parlamentul României, conform Legii nr. 200/2021. Scrisorile de intenție ale US Exim urmează Memorandumului de Înțelegere (MOU) semnat în octombrie 2020, prin care US Exim Bank și-a exprimat interesul de a finanța proiecte majore de investiții în domeniul energiei în România, inclusiv în domeniul nuclear, însumând o valoare totală de 7 miliarde de dolari.

Scrisorile de interes ale US Exim Bank reconfirma parteneriatul pe termen lung dintre SUA și România în domeniul sectorului nuclear, sprijinind dezvoltarea Unităților 3 și 4 la timp pentru a atinge obiectivele de clima si securitate energetica ale României.  În condițiile în care Nuclearelectrica s-a angajat să finalizeze la cele mai înalte standarde de siguranță și excelență Unitățile 3 și 4 și să demonstreze încă o dată capacitatea și poziția de lider a României în domeniul nuclear, calitatea produselor și serviciilor americane va aduce un plus de valoare și ne va sprijini în atingerea obiectivelor, susțin reprezentanții companiei. Nuclearelectrica salută și apreciază eforturile echipei U.S. Exim Bank, sprijinul acordat de Statele Unite ale Americii, la cel mai înalt nivel, al domnului Președinte, Joe Biden, al trimisului prezidențial special al SUA pentru climă John Kerry, al Guvernului SUA, al Departamentului de Stat al SUA, al Departamentului de Energie al SUA, precum și sprijinul acordat de Președinția României, Guvernul și Parlamentul României pentru dezvoltarea programului nuclear românesc. Etapele de dezvoltare a proiectului Unităților 3 și 4 Aprobată în aprilie 2021 de către Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor Nuclearelectrica, Strategia de continuare a Proiectului Unităților 3 și 4 CANDU de la Centrala Nucleară Cernavoda este implementată în trei etape, în conformitate cu experiența internațională în construcția de centrale nucleare. Etapa 1, cea actuală, demarată la sfârșitul anului 2021, reprezintă etapa pregătitoare, inițiată prin capitalizarea și operaționalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A.

Această etapă va dura până la 24 de luni, timp în care se va pregăti/actualiza un set de documentații de inginerie și securitate necesare pentru demararea Proiectului (actualizarea documentelor de bază de licențiere, a ghidurilor de securitate, a modificărilor de proiect legate de securitate nucleara, reevaluarea structurilor civile existente etc.), necesare pentru fundamentarea unei decizii preliminare de investiție. La 25 noiembrie 2021, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, membra a Grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de proiectare și OEM Candu (producătorul original al tehnologiei Candu) pentru Proiect. În cadrul contractului, CANDU Energy va furniza servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea documentației necesare pentru inițierea Proiectului unităților CANDU 3 și 4. Etapa 2 a proiectului (Lucrări preliminare) constă în efectuarea lucrărilor preliminare și se estimează că va dura până la 30 de luni. Această etapă va consta în pregătirea ingineriei critice („Limited Notice to Proceed – LNTP”) pentru definirea proiectului, structurarea și contractarea finanțării și convenirea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea Proiectului, obținerea Licenței de securitate nucleară pentru construcție, reevaluarea fezabilității Proiectului pe baza unor indicatori tehnici și economici actualizați și adoptarea Deciziei finale de investiție (FID), pentru trecerea la Etapa III (Construcție). Etapa 3 a Proiectului constă în mobilizarea șantierului, începerea lucrărilor de construcție, punerea în funcțiune și începerea exploatării comerciale a Unității 3 în 2030 și a Unității 4 în 2031.

Pe baza studiului ROMATOM privind capacitatea Industriei Nucleare Românești de a participa la dezvoltarea programului nuclear românesc, se estimează că potențiala participare a Industriei Nucleare Românești, cu referire la bunurile și serviciile identificate în acest studiu, poate fi evaluată la aproximativ 1-1,6 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta între 25% și 40% din valoarea totală a Contractului de Inginerie, Achiziție, Construcție și Management, reprezentând astfel o contribuție semnificativă cu impact major asupra economiei naționale și reindustrializării acesteia. Studiul estimează, de asemenea, că industria locală poate asigura maximum 19.000 de locuri de muncă angajate în dezvoltarea programului nuclear românesc (11.000 de locuri de muncă existente plus 8.000 de locuri de muncă ce pot fi create în cazul în care se primesc comenzi).

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.