Sep 29, 2022

Asigurări de la grup: Electrica Furnizare își menține statutul de furnizor stabil în piața de energie. Capacitatea de plată a companiei este garantată la nivel de grup, care a contractat noi facilități de credit de peste 2 miliarde de lei | InvesTenergy

Electrica Furnizare își menține statutul de furnizor stabil în piața de energie electrică, susține Electrica într-un comunicat. De asemenea, se precizează că Grupul Electrica susține informarea corectă în contextul unei piețe marcate de instabilitate.

În contextul informațiilor apărute în spațiul public cu privire la situația financiară a companiei de furnizare din cadrul grupului, Electrica face o serie de precizări, după cum urmează: Societatea Energetică Electrica S.A., listată în 2014 pe Bursa de Valori București și pe London Stock Exchange, a raportat profit pe segmentul de furnizare în primele 6 luni ale anului în curs, demonstrând adaptabilitate rapidă la condițiile pieței, în paralel cu asumarea rolului de contribuitor major la implementarea schemelor de sprijin din energie.

Afirmații speculative precum aflarea companiei într-o imediată apropiere de incapacitate de plată riscă să inducă incertitudine participanților la piață – clienți finali, companii și investitori – și, implicit, comportamente neprevăzute ce sunt nefavorabile unei bune desfășurări a activităților de furnizare și distribuție într-o piață profund marcată de instabilitate. „Într-un context atât de dificil, cum este cel al pieței de energie, compania Electrica, partener al românilor de peste 120 de ani, face apel la echilibru și colaborare între toate părțile interesate de procesele de distribuție și furnizare a energiei, esențiale pentru consumatori.

Electrica S.A. se află în linie cu bugetul aprobat de către Adunarea Generală a Acționarilor în aprilie 2022 și își onorează obligațiile comerciale în condițiile în care traversăm o perioadă complexă, cu multiple provocări, reiterând faptul că informarea corectă a factorilor implicați este esențială și orice denaturare a realității din piață poate să ducă la dezechilibre. Situația este una excepțională atât pentru furnizori, cât și pentru distribuitori, activitatea acestora fiind direct afectată de creșterea fără precedent a prețurilor de achiziție a energiei de pe piețele comune, precum și de deficitele de cash-flow cauzate de majorarea valorilor care trebuie achitate pentru energia achiziționată pentru viitor. Situația companiilor operaționale din cadrul Grupului Electrica nu este cu mult diferită de a celorlalți jucători din piață, Electrica raportând, de altfel, transparent și oferind detalii referitoare la nivelul subvențiilor de încasat de la stat ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

În prezent, Grupul Electrica este în curs de evaluare a impactului pe care îl au ultimele modificări legislative și de reglementare. Menționez, totodată, că în conformitate cu raportarea financiară la 6 luni, segmentul de furnizare al Grupului Electrica înregistrează un profit net de 213 milioane lei, iar noile modificări legislative legate de capitalizarea diferenței de preț pentru energia electrică aferentă consumului propriu tehnologic au potențial de a determina un impact pozitiv asupra segmentului de distribuție, aspecte ce vor fi relevate în raportarea financiară pentru trimestrul al treilea care va fi publicată la data de 15 noiembrie 2022”, a declarat Alexandru-Aurelian Chiriță, directorul general al Electrica S.A.

Referitor la informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora statul român a livrat în avans către compania de furnizare din cadrul Grupului sume de bani privind măsurile de protecție a clienților, se precizează că toate sumele decontate către Electrica Furnizare S.A. s-au realizat în baza cererilor depuse și aprobate de către organismele de stat abilitate, conform reglementărilor și termenelor legale în vigoare. De asemenea, în ceea ce privește capacitatea de plată a Electrica Furnizare S.A., se menționează  că aceasta este garantată la nivel de Grup de Electrica S.A., care a contractat noi facilități de credit de peste 2 miliarde de lei în prima jumătate a anului, printr-o structură de finanțare acceptată de toate băncile partenere ale Grupului. În ciuda contextului de piață dificil, strategia și planurile de reziliență implementate de managementul Grupului la nivelul companiilor operaționale au permis adaptarea rapidă la condițiile de piață atipice, lucru ce demonstrează că Electrica este și va rămâne un partener credibil și stabil pentru români, se concluzionează în comunicat.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.