Mar 24, 2023

Asigurări de la PPC: Va continua să dezvolte ceea ce Enel a construit în România în materie de energie verde, mobilitate electrică, portofoliu de clienți și servicii cu valoare adăugată | InvesTenergy

PPC: Vedem multe oportunități pe piața locală și intenționăm să investim în dezvoltarea operațiunilor din România

Compania își va continua activitatea în condiții normale: fără schimbări pentru clienții sau angajații Enel. Preluarea nu va afecta în niciun fel angajații Enel din România

PPC își propune să continue și să dezvolte ceea ce Enel a construit în ultimii 18 ani în România în materie de energie verde, mobilitate electrică, portofoliu de clienți și servicii cu valoare adăugată. Vedem multe oportunități pe piața locală și intenționăm să investim în dezvoltarea operațiunilor din România, au transmis reprezentanții PPC.

Acordul de preluare a activelor Enel din România de către PPC a primit feedback pozitiv atât din partea Fitch, cât și din partea S&P, potrivit unei declarații de presă transmisă de PPC. Prezentăm declarația PPC:

Achiziția Enel România se aliniază strategiei PPC privind tranziția energetică, dar și cu planul său de expansiune în Europa de Sud-Est, permițând explorarea unor oportunități de creștere pe o piață mai puțin congestionată. Activitățile Enel din România reprezintă alegerea ideală, atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al afacerilor, întărind astfel prezența PPC în regiune. România este o piață importantă din punct de vedere strategic pentru PPC.

Odată cu finalizarea achiziției, Grupul PPC își va consolida poziția în regiune și va deveni cel mai mare jucător de pe piața de energie din Europa de Sud-Est. Mai exact, va depăși capacitatea instalată de 11 GW și va deservi 8,9 milioane de clienți, pe mai multe piețe, cu aproximativ 41 TWh de energie electrică furnizată, 78 TWh distribuiți și peste 27 TWh generați, în timp ce baza reglementată a activelor (Regulated Asset Base) va ajunge la 4,15 miliarde de euro. Mai mult, în urma achiziției, se preconizează că EBITDA va crește cu 30%, de la circa 0,9 miliarde de euro, la circa 1,2 miliarde de euro (estimare facută în baza rezultatelor estimate la final de 2022). În ce privește planurile privind România, reprezentanții PPC transmist: “Momentan, ne concentrăm pe finalizarea acordului cu Enel, până în al treilea trimestru al anului, și asigurarea unei tranziții ușoare pentru toți clienții și angajații români. Compania își va continua activitatea în condiții normale, fără schimbări pentru clienții sau angajații Enel. Clienții vor fi deserviți în continuare în condițiile contractuale existente, conform legislației în vigoare. Preluarea nu va afecta în niciun fel angajații Enel din România, care vor fi o parte importantă a planurilor de creștere viitoare. După încheierea tranzacției, planul de afaceri al PPC va fi actualizat și prezentat pieței prin intermediul Capital Markets Day. P

PC și-a luat angajamentul să investească în operațiunile din România pentru a le dezvolta în continuare”. Rezultatele financiare ale PPC pentru 2022: EBITDA în creștere și profitabilitate rezilientă în ultimii 3 ani EBITDA recurentă: 953.7 milioane Euro in 2022, de la 871.7 milioane in 2021. Profitabilitate rezilientă în ultimii 3 ani.  Reducere semnificativă a datoriei nete, cu 502 milioane euro, față de 2021 Contribuții totale de 1,8 miliarde euro (față de 800 milioane euro în 2021), la Fondul de tranziție energetică, pe durata crizei prețurilor la energie  Cheltuieli de capital: creștere de 248 milioane euro față de 2021, pe fondul accelerării cheltuilelor de capital și RES Evolutia profitabilitatii: Profitabilitatea operațională a crescut în 2022, în ciuda creșterii mari a cheltuielilor de exploatare, în principal a celor care au vizat achizițiile de energie și gaze naturale. Mai exact, EBITDA recurentă s-a ridicat la 953,7 milioane EUR, în creștere cu 82 milioane euro (9,4%) față de 2021.

Georgios Stassis, Președinte și CEO PPC, a declarat: „În 2022, PPC a reușit să facă față condițiilor fără precedent de volatilitate și incertitudine care au predominat pe piețele unde suntem prezenți, pe tot parcursul anului, implementând în același timp și planul de afaceri. Aceste rezultate reiterează reziliența profitabilității noastre operaționale în ultimii 3 ani, EBITDA recurent fiind în zona de 0,9 miliarde euro, în ciuda condițiilor extraordinare precum Covid-19 și criza energetică. Am făcut achiziții selective în Grecia și am semnat acordul privind achiziționarea platformei integrate a Enel din România, pe care o considerăm o oportunitate unică și alegerea ideală, atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al afacerilor, întărind prezența PPC în regiune.

Ne axăm în continuare pe transformarea PPC și pe implementarea Planului nostru de afaceri, onorându-ne angajamentul de a distribui dividende în 2024 pe baza profiturilor din 2023. În ceea ce privește acordul de achiziție din România, ne concentrăm pe finalizarea tranzacției până în trimestrul al treilea al anului 2023, urmând apoi să prezentăm Planul Strategic Actualizat, în cadrul Capital Markets Day”. Despre Grupul PPC Prezent în cinci țări din sud-estul Europei și cu o capitalizare bursieră de peste 3 miliarde de euro, PPC este o companie solidă, aflată în curs accelerat de creștere, care produce, distribuie și furnizează energie electrică către consumatori. Grupul este prezent în Grecia (unde este lider de piață), Bulgaria (din 2015), Albania (din 2016), Macedonia de Nord (în urma achiziției EDS – Energy Distribution Solutions în 2018) și România (achiziția Enel România urmând să fie finalizată până în trimestrul III 2023). PPC a fost fondată în 1950 și este listată la Bursa de Valori din Atena din 2001.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.