Nov 21, 2022

Asociaţia burselor europene de energie avertizează că plafonarea preţului gazelor va efecte contrare

Principalele burse de energie au avertizat că o programată plafonare a preţului gazelor naturale reprezintă o ameninţare serioasă la adresa securităţii aprovizionării şi stabilităţii financiare a regiunii şi de asemenea va face foarte puţin pentru atingerea obiectivului propus privind reducerea costurilor cu energia, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Bloomberg precizează însă că Executivul comunitar nu a dezvăluit încă detaliile concrete ale mecanismului său de plafonare a preţurilor la gaze.

“Suntem îngrijoraţi că această propunere va avea efectul contrar şi va duce la o deteriorare a securităţii aprovizionării. Indiferent dacă este o formă dură sau una relaxată, un plafon restricţionează capacitatea participanţilor de pe piaţă de a intra într-o tranzacţie la un preţ pe care ambele părţi sunt dispuse să îl accepte”, a spus Tobias Paulun, director de strategie la European Energy Exchange AG.

Traderii şi companiile de utilităţi ar putea să nu îşi acopere producţia şi consumul în cadrul contractelor TTF pentru luna următoare, şi în schimb să îşi echilibreze poziţiile prin tranzacţii pe piaţa spot, susţine EUROPEX. Aceasta ar pune presiuni considerabile asupra pieţelor spot şi nu există nicio certitudine că va lăsa neafectată securitatea aprovizionării.

Pe lângă ameninţarea că va reduce lichiditatea, bursele de energie urmează să piardă din venituri dacă traderii se mută pe pieţele over -the-counter. Tranzacţiile la hub-ul de gaze TTF din Ţările de Jos şi la Intercontinental Exchange Inc au scăzut în ultimul an pe măsură ce criza energetică s-a agravat.

EEX, membră a EUROPEX, a propus alte măsuri destinate diminuării preţurilor ridicate la gaze, precum programe de sprijin de lichiditate sau garanţii de stat pentru a obţine colateralul necesar, şi chiar sprijin direct pentru consumatori.

Sursa: Financial Intelligence

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.