Oct 3, 2022

Asociațiile furnizorilor, producătorilor și marilor consumatori reclamă: Blocaj în piața de energie! Energie există, dar nu se încheie tranzacții! Se cere intervenția autorităților. Este nevoie de transparență la nivelul tranzacțiilor bilaterale | InvesTenergy

Blocaj în piața de energie! Energie există, dar nu se încheie tranzacții. Ce reclamă reprezentanții asociațiilor de profil – ACUE și HENRO și ai marilor consumatori de  energie – ABIEC, prezenți la Profit Energy.forum.

“În piață există energie. Nu avem întreruperi în alimentarea cu energie. Problema nu este energia ca marfă. Problema este că energia este blocată la alți participanți în piață. Nu mă gândesc că furnizorii își pot pune în pericol clienții. Piața de furnizare este concurențială, vor rezista furnizorii competitivi și responsabili. Clienții furnizorilor care nu vor rezista se vor duce la Furnizorii de Ultimă Instanță. Pe acest subiect poate fi o dezbatere ulterioară”, a declarat Silvia Vlăsceanu, Director Executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică –  HENRO.

Deocamdată, există suficientă energie de tranzacționat. Nu se ofertează pentru 2023 în așteptarea proiectului de lege ce modifică și aprobă OUG 119/2022 din Camera Deputaților. Producătorii sunt un pic precauți, urmează să aprobe noi strategii, a explicat Vlăsceanu.

Este sarcina autorităților să investigheze ce se întâmplă în piața energiei, care este blocată la nivel de tranzacții. Piața de energie este distorsionată, autoritățile trebuie să intervină pentru a preveni unele comportamente, a subliniat reprezentanta HENRO.

Cum  ajutăm la luarea unei decizii corecte? Daniela Dărăban, Director Executiv, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie – ACUE, răspunde: “Achiziția de energie se făcea vara. Furnizorii așteaptă încă decizia/planurile producătorilor pentru a achiziționa energia pentru 2023. Trebuie să plecăm de la ceea ce avem. Înțeleg că până la 1 noiembrie se adoptă acesta strategii. Cred că ceea ce lipsește în această strategie de încheiere de contracte bilaterale este în primul rând o abordare egală, simetrică, adică aceleași drepturi și aceleași obligații să le aibă ambele părți. Consumatorii trebuie să încheie contracte bilaterale pe 5 ani. Eu aș vrea să ne gândim și sper că în spate sunt niște analize referitor la cum faci ponderea riscului pentru un contract pe un termen atât de lung, într-un moment în care ai cel mai mare preț”.

Care este prețul la care economia poate fi competitivă pe un termen de 5 ani? Cum se vor stabili condițiile de negociere pentru contractele bilaterale? Face această schiță ANRE? Va fi anexă la proiectul de lege care a intrat în dezbatere în Camera Deputaților? Sunt întrebări adresate de reprezentanta ACUE, însă fără răspunsuri din partea autorităților. Este un blocaj în piața energiei, susține Daniela Dărăban, atrăgând atenția că în momentul de față, furnizorii sunt blocați, nu pot obține finanțare, aceștia nefiind bancabili. “În momentul de față suntem blocați. Dacă noi suntem blocați, piața e blocată. Nu se mai semnează, noi nu mai putem să facem oferte către clienți, pentru că nu putem să achiziționăm. Și asta s-a văzut. Pe tranzacții este aproape blocată piața”. Marian Năstase, Președinte Consiliul de Administrație Alro și Președinte ABIEC a remarcat, la rândul său, “blocajul din piața energiei la alți participanți din piață”, care preferă să vândă energia pe PZU unde e maxim de preț, să facă câștiguri. “Energie există în piață, cum ajungi la ea este problema. Cu toții sunt în așteptare. Noi, consumatorii, vrem să cumpărăm energie și știm la ce nivel de preț putem face asta astfel încât să nu reducem producția și mai mult în cadrul societății”, a firmat Năstase la conferința organizată de Profit.ro.

În acest moment, piața de energie nu este funcțională, a concluzionat el, solicitând transparență la nivelul tranzacțiilor bilaterale și al ANRE. Ministrul Virgil Popescu a făcut referire la modificarea OUG 119 în Senat care prevede obligativitatea impusă producătorilor de energie de a vinde 70% din producție către furnizori cu clienți finali în portofoliu. “Am văzut prevederea, nu pot să mă pronunț asupra acelui procent de 70%, dar susțin semnarea de contracte bilaterale cât mai mari cu industria și cu furnizorii care au în portofoliu clienți finali”, a declarat ministrul Energiei, la Profit Energy.forum.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.