Oct 1, 2022

Avaria de la Centrala Nuclearoelectrică de la Zaporojie. CNCAN: Sistemul de monitorizare a radioactivitatii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal | InvesTenergy

Referitor la situația de la Centrala Nuclearoelectrică de la Zaporojie, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) face următoarele precizări:

Sistemul de monitorizare a radioactivitatii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale. În perimetrul din jurul Centralei Nuclearoelectrice de la Zaporojie a fost activată accidental o mină, producând o avarie a unui transformator electric, fapt ce a condus la degajarea unui nor de fum. Conform procedurilor, la fața locului a sosit un echipaj de pompieri, care a consemnat absența pericolului.

Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate în România confirmă valori normale ale nivelului de radiații.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice. În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.