Sep 23, 2022

Avertisment! EPG: Risc proxim în sistemul energetic românesc: Intrarea în incapacitate de plată a unei mari companii de furnizare! Mesaj de la BNR: Să căutăm soluții ca furnizorilor, distribuitorilor să li se plătescă mai repede acest cost al plafonării, să se rezolve situația fără îndatorare! | InvesTenergy

Să căutăm soluții ca furnizorilor, distribuitorilor să li se plătescă mai repede acest cost al plafonării, să se rezolve situația fără îndatorare, aceasta este o soluție sănătoasă, este mesajul transmis de Cristian Popa, Membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României, la RIGC 2022.

“Îndatorarea este o soluție temporară. Nu poți  să te duci dintr- un șoc (lipsa de lichidități la operatorii din energie – n.r.) în alt șoc (criza financiară – n.r.), nu este tocmai o soluție. Să căutăm soluții ca furnizorilor, distribuitorilor să li se plătescă mai repede acest cost al plafonării, să se rezolve situația fără îndatorare, aceasta este o soluție sănătoasă. Noi suntem aici să protejăm stabilitatea financiară a întregii țări”,  a declarat Cristian Popa. Totalul împrumuturilor bancare în țară este de 170 miliarde de lei, se poate împrumuta un sector cu circa 10% din această sumă!

O mare companie de furnizare riscă să intre în incapacitate de plată! Această informație circulă de câteva zile în piața energiei. Mai toți furnizorii de energie, de la mic la mare, au probleme mari cu cash flow-ul de o lungă perioadă de timp. Unii au apelat în mod repetat la bănci, alții s-a împrumutat de la companiile mamă, semnalele sunt că nu se mai poate continua astfel. S-au închis robinetele atât la bănci, cât și la companiile mama!

Avertismentul că o mare companie de furnizare este într-o situație critică, l-am găsit și într-o analiză privind noua legislație în Energie, realizată de Energy Policy Group: “Fără doar și poate, furnizorii care au în portofoliu milioane de clienți au o importanță critică pentru sistemul energetic. Arieratele de miliarde de euro acumulate de luni de zile în compensarea cheltuielilor deja efectuate de furnizori cu clienții casnici, criza de lichiditate și epuizarea limitei specifice de credit în sectorul bancar fac ca unul dintre cele mai mari riscuri proxime în sistemul energetic românesc să fie intrarea în incapacitate de plată a unei mari companii de furnizare. Este neclar dacă statul român are un plan de urgență pentru un astfel de scenariu”.

Surse din piața energiei spun că toți marii furnizori au probleme majore de cash flow. Potrivit surselor noastre, Electrica Furnizare nu ar fi plătit facturi scadente unor producători invocând probleme de cash flow. Ce înseamnă pentru întreaga piață de energie ca un mare furnizor, cu milioane de clienți, să intre în incapacitate de plată? Categoric, ar fi dezastru… Din analiza EPG mai reținem un semnal de alarmă legat de lichiditatea companiilor de furnizare.

“Poate una dintre cele mai brutale și mai neeconomice moduri de intervenție în piață a OUG 119 este fixarea unui plafon de preț de 1.300 lei/MWh până la care statul recunoaște cheltuielile de achiziție de energie ale companiilor de furnizare. O astfel de obligație de vânzare a energiei cu mult sub costurile de operare (într-adevăr, prețurile pe PZU sunt și de 2-3 ori mai mari decât acest nivel) reprezintă, în fapt, o formă de expropriere a veniturilor furnizorilor. Este notabil că, printre măsurile discutate la nivel european, Comisia a acordat o atenție aparte nevoii ca guvernele naționale să asigure lichiditate companiilor de furnizare. În fundamentarea propunerii de Regulament, la punctul 43, Comisia indică necesitatea compensării depline a furnizorilor: „furnizorii trebuie să fie compensați în mod echitabil pentru costurile pe care le suportă pentru furnizarea la prețuri reglementate, fără a aduce atingere aplicării normelor privind ajutoarele de stat.

Costul prețurilor sub nivelul costurilor reglementate trebuie să fie finanțat din veniturile provenite din aplicarea plafonului pe venituri”. În fapt, compensarea corectă a furnizorilor reprezintă principalul canal de redistribuție socială a veniturilor colectate de stat prin plafonarea veniturilor de pe piață și impozitarea profiturilor excedentare ale companiilor energetice”.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.