Dec 12, 2022

Bate vântul, exportăm energie ”la greu”

Din seara zilei de 10 decembrie, România a început să exporte energie electrică ”la greu”. Explicația este simplă: bate vântul! Iar, în aceste condiții, fermele eoliene produc foarte multă energie. Ceea ce reprezintă o situație nesperată! S-a oprit un reactor de la Cernavodă, pentru reparații planificate la partea clasică a Unității 1. Mai mult, România este, de câțiva ani, importator net de energie, în special din Bulgaria. Iar Bulgaria tocmai a anunțat că oprește și ea un reactor de la Kozlodui. E clar: Dumnezeu ține cu românii!

În weekend, când și cererea de energie este mai mică (având în vedere că extrem de multe companii nu lucrează sâmbăta și duminica), a început să bată vântul, ceea ce a adus România în postura de exportator de energie.

Spre exemplu, începând de sâmbătă seara, de la ora 21.00, eolienele au început să producă minim 1.000 MWh pe oră. Moment în care a început și exportul. Mai întâi ”timid” (numai circa 80 MWh/h), pentru ca, începând cu ora 23.00, când și producția din vânt a ajuns la 1.500 MWh, exporturile să depășească 1.000 MWh.

Duminică dimineața, eolienele erau cei mai mari producători de energie electrică, cu aproximativ 2.400 – 2.500 MWh. Ceea ce a făcut să crească și exporturile, spre 1.200 – 1.300 MWh.

Fiecare dintre ceilalți producători aveau contribuții la aproximativ jumătate față de eoliene. Astfel, din cărbune se produceau aproximativ 1.100 MWh, din gaze – 1.200 MWh, din apă – 1.200 MWh, fotovoltaic – 200 MWh, iar la Cernavodă – 700 MWh.

”SN Nuclearelectrica SA (SNN) anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavodă va fi oprită în mod controlat în dimineața zilei de 11 decembrie 2022, la ora 08:00. Oprirea controlată a Unității 1 CNE Cernavodă este necesară pentru realizarea unor lucrări planificate de reparații în partea clasică a acesteia”, se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica transmis Bursei de Valori București (BVB).

Pe de altă parte, AFP, preluat de Agerpres, au transmis că unul dintre cele două reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui din Bulgaria urma să fie oprit sâmbătă, după detectarea unei scurgeri de apă, care nu a cauzat o creştere a radioactivităţii. „Unitatea 6 va fi oprită pentru a colmata o scurgere înainte să fie atins debitul maxim permis de reglementări”, se arată într-un comunicat al bulgarilor. „Nu a fost observată nicio schimbare a nivelurilor de radiaţie în spaţiile de lucru şi în complex”, a adăugat sursa citată.

Problema a fost constatată la finalul lunii noiembrie la nivelul tubului unui generator de abur, componentă esenţială, care permite transformarea apei calde, ce provine din centrul reactorului, în abur, care alimentează turbinele pentru producţia de electricitate.

Kozlodui, unicul complex nuclear al Bulgariei, furnizează o treime din energia ţării. Două reactoare cu apă sub presiune, fiecare dotat cu o capacitate de 1.000 de megawaţi, sunt în funcţiune, alimentate pentru moment cu combustibil rus. Unităţile de la unu la patru, considerate depăşite, au fost închise în 1998 şi 2006 la cererea Bruxellesului, care a făcut din această măsură una din condiţiile de aderare a Bulgariei la UE.

România, importator net de energie, unul dintre cei mai importanți furnizori fiind bulgarii, a început să exporte electricitate în Bulgaria, tocmai pentru că a bătut vântul.

Duminică dimineața, consumul intern de energie era de aproximativ 5.500 – 6.000 MWh, iar producția – de 7.000 MWh. Astfel, exporturile de electricitate s-au cifrat la aproximativ 1.000 – 1.500 MWh. Potrivit ANRE, în România sunt instalați aproximativ 3015 MW în ferme eoliene. Institutul Național de Statistică arată că, în primele 9 luni ale anului, eolienele au produs aproape 5,4 TWh, reprezentând aproximativ 11% din producția de energie a țării.

Sursa: Focus Energetic

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.