Nov 16, 2022

BERD susține securitatea energetică a României. Împrumut de 30 de milioane de euro pentru compania de utilități Premier Energy

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și compania de utilități Premier Energy au semnat ieri documentele pentru un împrumut de 30 de milioane de euro capital de lucru de care va beneficia al treilea mare distribuitor de gaze din România. BERD întinde astfel o mână de ajutor unuia dintre jucătorii cheie pentru infrastructura energetică strategică a României și contribuie la asigurarea securității energetice a țării în contextul crizei energetice europene, potrivit unui comunicat.

Împrumutul va fi folosit pentru a finanța prețul crescut de achiziție a gazului și alte costuri aferente cauzate de explozia prețului la gaze în contextul războiului din Ucraina. Tranzacția face parte din programul RLF (Resilience and Livelihoods Framework) în valoare de 2 miliarde de euro care ajută companiile și țările afectate direct sau indirect de războiul din Ucraina. Împrumutul va susține efortul Premier Energy de a-și onora contractele cu cei peste 100.000 de clienți pe care îi are în portofoliu în contextul extrem de dificil de piață actual.

Suntem încântați să putem ajuta Premier Energy cu privire la nevoile sale de capital de lucru și mai mult decât atât să îi avem de acum parteneri în efortul de decarbonizare. Prin această finanțare, BERD urmărește să ajute compania să asigure fără întreruperi serviciile energetice vitale și, în același timp, să contribuie la securitatea energetică a României”, a declarat directorul regional al BERD pentru România și Bulgaria, Mark Davis.

Premier Energy este furnizor de gaze pentru consumatori casnici și non-casnici (din zona de retail, industrie, comerț), operează și deține o rețea de distribuție de gaz în și în jurul capitalei București, zona de sud și de vest a țării, cât și în localități mai mici din partea de nord a României (în total 2.500 de km de rețea). Operatorul este deținut de Premier Energy PLC, grupul de infrastructură și gaze care operează în Republica Moldova și România.

La rândul său, Premier Energy va susține activitatea Grupului operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice (Task Force on Climate-related Financial Disclosure – TCFD, înființat de Consiliul pentru Stabilitate Financiară al G20) și-și va dezvolta Planul de guvernanță corporativă pentru climă ca parte a unei strategii mai ample de decarbonizare a companiei.

Parteneriatul cu BERD devine un punct de reper pentru grupul nostru. Noua linie de credit oferită ne asigură stabilitate în vremuri extrem de instabile și în același timp ne susține efortul de creștere a business-ului. Vrem să construim pe această tranzacție, să lărgim relația cu instituția nu doar în România, ci la nivelul întregii regiuni a Balcanilor prin prisma eforturilor ambițioase de a ne dezvolta în sectorul energiei curate. Credem în strategia noastră pe termen mediu și scurt și în politicile de ESG ale grupului. Sunt sigur că acestea se vor îmbunătăți și mai mult sub umbrela parteneriatului cu BERD”, a completat și Jose Garza, CEO al Premier Energy.

Înființată în 2007, Premier Energy operează ca distribuitor și furnizor pe piața gazelor naturale din România, fiind al treilea mare jucător de profil, după Engie și E.ON. Compania este deținută de holdingul din energie Premier Energy PLC înregistrat în Cipru, controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, prin intermediul fondului de investiții Emma Capital. Totodată, Premier Energy PLC este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică în Republica Moldova, cu o cotă de piață de circa 70%. La finalul anului trecut, Premier Energy a achiziționat integral compania Alive Capital, cel mai mare jucător independent din piața energiei regenerabile. Prin aceste achiziții, grupul își pregătește tranziţia către energie regenerabilă,  ținta setată pentru România și în regiune fiind de 300-500 MW în următorii cinci ani.

BERD este cel mai mare investitor instituțional în Romania, cu investiții de peste 10,2 miliarde de euro în 502 de proiecte din toată țara.

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.