Nov 15, 2022

BRM, despre OUG 153/2022: Încalcă Constituția țării, care statutează faptul că în România funcționează o economie de piață | InvesTenergy

Ordonanță 153/2022, menită în intenția Guvernului român să ofere un mecanism de control al crizei energetice din țară, va atrage efecte nocive asupra economiei românești, își exprimă îngrijorarea Bursa Română de Mărfuri , printr-un comunicat Inițiativă legislativă a avut ca țintă producatorii de energie electrică, cărora li s-a instituit un plafon de 450 lei/Mwh, plafon la jumătate față de cel menționat în Regulamentul UE 1854/2022.

În noile condiții, repetându-se greșeli din trecut, investițiile viitoare sunt greu de întrevăzut, efectele pe termen lung fiind în fapt cele nedorite, susține BRM, amintind  de  OUG 114, “emanată din senin și fără niciun motiv real, al cărei efect major a fost acela al anulării investițiilor în zăcămintele din Marea Neagră. Evident, nimeni nu a răspuns pentru consecințe, iar eroarea se repetă în prezent”.

BRM precizează: Sistemul de achiziții centralizate introdus cu această ocazie și în mod surprinzător, ca o culminație a propriei creativități, de autoritățile române ne reîntoarce însă periculos în perioada economiei centralizate.

Regulamentul UE invocat greșit ca justificare se referă într-adevăr la achiziții centralizate, dar unele în regim voluntar, prin achiziții competitive, la prețuri de piață, din surse externe. Așa cum este însă redactată, Ordonanța nr.153/2022 încalcă principiile și textele normative naționale, Constituția țării care statutează faptul că în România funcționează o economie de piață, tratatele, directivele și regulamentele europene. Astfel, chiar Regulamentul UE 2022/1854, invocat și citat copios în preambulul Ordonanței, menționează că măsurile pe care le iau statele membre nu trebuie să denatureze funcționarea piețelor angro de energie electrică și nici formarea prețurilor pe aceasta. Ori, piața angro acum în România dispare, de vreme ce va exista un singur cumpărător de la producători și un singur vânzător – același ! – către furnizori, iar toate operațiunile au loc la un preț fix.

Ordonanța comite și o mare inechitate, prin nominalizarea directă, fără criterii și fără derularea unui proces de selecție, a achizitorului și apoi vânzătorului unic pe așa zisa ”piață” de energie electrică românească, în persoana operatorului de piață de stat. Bursa Română de Mărfuri, la rândul său operator de piață de energie autorizat, este ignorată și discriminată, iar măsura evident nelegală, pe lângă prejudiciile morale, aduce companiei noastre importante prejudicii materiale……. Eliminarea mecanismelor de piață, reintroducerea de monopoluri, nu conduc decât la descurajarea investițiilor, retragerea participanților și reducerea pieței la nivelul unui oligopol.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.