Jun 16, 2023

Burduja: România este nu doar o ţară cu resurse semnificative de gaze, ci şi un punct strategic de tranzit şi un important jucător regional

România este o ţară cu resurse semnificative de gaze naturale, un punct strategic de tranzit şi un important jucător regional, putând contribui, datorită infrastructurii operaţionale de transport pe care o are, la o securitate regională consolidată, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Acesta a participat vineri, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a Ordinului de începere a lucrărilor la gazoductul Tuzla-Podişor.

“România este nu doar o ţară cu resurse semnificative de gaze naturale, cât şi un punct strategic de tranzit şi un important jucător regional, putând contribui, datorită infrastructurii operaţionale de transport de care dispune şi poziţiei geostrategice de care ne bucurăm cu toţii, la o securitate regională consolidată. Cred că provocările din ultimii ani, de la războiul din Ucraina până la criza energetică, subliniază încă o dată dimensiunea, importanţa, relevanţa acestui proiect pentru toţi românii”, a spus ministrul.

El a subliniat că proiectul gazoductului se înscrie în obiectivele fundamentale pe care România le are în sectorul energetic şi, “dacă ne ţinem de treabă, toţi românii vor avea de câştigat”.

“Este prima zi de mandat, primul eveniment public şi cred că nu putea fi un început mai bun pentru a recunoaşte importanţa acestei investiţii. De fapt, acest important proiect este despre obiectivele fundamentale pe care le-am setat şi pe care România le are în sectorul energetic. Pe de o parte, vorbim despre investiţii, pe de altă parte vorbim despre securitate şi diversificare şi vorbim despre asumarea României ca lider regional în sectorul energetic. Avem toate ingredientele necesare şi domnule Sterian (Ion Sterian, director general Transgaz n.r), împreună cu întreaga echipă Transgaz, vreau să vă felicit pentru acest bun început şi să vă doresc succes pentru finalizarea acestui proiect în grafic, împreună cu antreprenorul general, pentru că dacă ne ţinem de treabă, cu siguranţă toţi românii vor avea de câştigat din asta”, a mai afirmat Sebastian Burduja.

Ministrul a menţionat că este vorba despre o investiţie strategică care va permite ca în sistemul naţional de transport să poată ajunge gazele exploatate de OMV Petrom şi Romgaz din Marea Neagră.

“Ştiu că s-a muncit foarte mult pentru consolidarea infrastructurii de transport. Aţi finalizat cu succes gazoductul BRUA, gazoductul Ungheni-Chişinău, lucrările care permit tranzitul în regim de reverse flow la toate punctele de interconectare şi coridorul transbalcanic şi iată că, după începerea exploatării gazelor naturale din perimetrele de mică adâncime de către Black Sea Oil & Gas, acum suntem la demararea lucrărilor pentru acest important gazoduct Tusla-Podişor, care va permite într-adevăr ca aceste gaze exploatate de OMV Petrom şi Romgaz din Marea Neagră să ajungă în sistemul naţional de transport. Salut conectarea la gazoductul BRUA, la sistemul naţional şi, evident, la sistemul european de transport.
(…) Vorbim de o investiţie strategică, peste 8 miliarde mc/an vor ajunge în sistemul naţional de transport, suplimentar faţă de volumele de care România dispune în prezent”, a precizat Burduja.

El a adăugat că este vorba despre un gazoduct de 300 km, o investiţie de 478 de milioane euro, care va traversa judeţele Constanţa, Călăraşi, Giurgiu şi un număr mare de unităţi administrativ-teritoriale şi va face legătura între resursele “considerabile” pe care România le are în Marea Neagră şi sistemul naţional de transport.

Totodată, ministrul Energiei a semnalat că proiectul Neptun Deep din Marea Neagră avansează cu paşi repezi, fiind aşteptată cât de curând o veste bună.

“Am convingerea că Romgaz şi OMV Petrom vor face toate demersurile necesare astfel încât producţia de gaze naturale din acest zăcământ, atât de important pentru securitatea energetică naţională şi regională, să înceapă cât mai repede”, a punctat Sebastian Burduja.

Proiectul, cu o valoare estimată în prezent la aproximativ 478 milioane euro (cu TVA), constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale Tuzla- Podişor, în lungime de 308,3 km, care va face legătura între resursele de gaze naturale disponibile la ţărmul Mării Negre şi coridorul BRUA, astfel asigurându-se posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectările existente. Această conductă se va interconecta cu actuala conductă internaţională de transport gaze naturale T1. Conducta este telescopică, formată din două tronsoane: tronsonul I, Ţărmul Mării Negre-Amzacea, în lungime de 32,4 km, cu o capacitate tehnică de 12 miliarde mc/an şi tronsonul II, Amzacea-Podişor, în lungime de 275,9 km, cu o capacitate tehnică de 9 miliarde mc/an.

Proiectul “Conductă de transport gaze naturale Marea Neagră-Podişor” este cuprins în Planul de dezvoltare al Transgaz pe următorii 10 ani, este inclus pe lista de proiecte de interes comun ale UE şi a fost depus pentru finanţare prin Fondul de Modernizare, conform transportatorului naţional de gaze.

Sursa: Financial Intelligence

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.